FOTO: Otvoreni radovi na Aglomeraciji Vrbovec, vrijedni 190 milijuna kuna

Rok za izvođenje radova je 26 mjeseci
a

Prigodnom svečanošću danas su u Brčevcu otvoreni radovi na Aglomeraciji Vrbovec, vrijedni 190 milijuna kuna, koje je ugovorila tvrtka Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Ispred društvenog doma ovog vrbovečkog naselja okupili su se uz domaćine, na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem, i predstavnici Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos i brojni drugi.

-Projekt se sastoji od izgradnje oko 45 kilometara kolektora i 6 kilometara odvodnog kolektora od uređaja za pročišćavanje do Lonje i izgradnju uređaja za pročišćavanje na Beljavinama. U Vrbovcu u ovom trenutku upravljamo s oko 45 kilometara kanalizacijske mreže, a sada s izgradnjom još novih 55 kilometara možete samo zamisliti koliko podižemo razinu komunalnog standarda- okupljene je upoznao Tomislav Masten.

-Ovo ja poseban dan za Vrbovec. Milijuni eura iz EU fondova dolaze ponovno u naš grad: 220 milijuna kuna vrijedi vodovod u gradu Vrbovcu i okolnim općinama, a kanalizacija 150 milijuna kuna. Najvažnije je da će naših 13 sela i pet gradskih ulica dobiti kanalizaciju. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjeluju u projektu koji još jednom pokazuje da EU fondovi nemaju alternativu- kazao je vrbovečki gradonačelnik Kralj.

Zadovoljstvo s početkom radova izrazio je i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

-Vodovod se već naveliko gradi, sad kreću i radovi s odvodnjom, a kada sve to bude završeno, Vrbovec će biti moderan grad koji će imati kompletnu vodoopskrbnu i gotovo kompletnu kanalizacijsku mrežu. Kroz upornost i uz kvalitetne ljude mogu se napraviti ovakvi mega-projekti- istaknuo je.

-Kao inženjer mogu reći da ovakav zahvat niste imali ni u povijesti, ali i u odnosu na brojna druga mjesta u Hrvatskoj. Jako je malo ovakvih primjera s toliko puno radova na relativno malom prostoru. Radi se o 300 kilometara linijskih objekata, a važno je naglasiti da sredstva dolaze većinski iz Europske unije- istaknuo je prvi čovjek Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Prije nego je simbolično presjekla vrpcu označavajući početak radova, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Elizabeta Kos je istaknula:

-Najvažnije je da će građani dobiti javnu odvodnju i kvalitetnu i zdravu pitku vodu. Kada vidimo da će s ovim projektom više od 80 posto građana biti priključeno na sustav javne odvodnje i gotovo 100 posto gospodarstava, čime ispunjavamo direktivu, možemo reći da je aglomeracija uspjela. Na području Zagrebačkog prstena reforma komunalnog sektora je uspješno provedena, sedam javnih isporučitelja udružilo se prvo kroz projekt RVS Zagreb Istok i danas je to jedan od najboljih vodovoda u Hrvatskoj i uspješno provode četiri projekta.

Ukupna vrijednost bespovratnih EU sredstava iznosi 101.532.059,45 kuna. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a rok za izvođenje radova je 26 mjeseci.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Vrbovec
Zagrebačka županija