FOTO: Oni su najbolji hrvatski orači

Natjecatelji iz 14 županija natjecali su se u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a najboljima su se pokazali Saša Višak (Koprivničko- križevačka županija) u kategoriji plugova ravnjaka i Zoran Piskač (Bjelovarsko-bilogorska županija) u kategoriji plugova premetnjaka

Mnoštvo ljudi iz ukupno 14 županija okupilo se danas, prijepodne na njivi kod Preloga na ulazu u Čehovec, gdje se održava 18. Državno natjecanje u oranju i to prvi put u 18 godina u Prelogu, piše međimurski.hr. Organizator događanja je Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, uz potporu Grada Preloga i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Ova dvodnevna manifestacija započela je treningom i druženjem orača te izvlačenjem brojeva u petak na parceli u Gospodarskoj zoni Sjever. Događaj se nastavio danas mimohodom traktora, dok je natjecanje svečano otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, koji je istaknuo:

–Ovo natjecanje je i doprinos svemu što poljoprivreda znači i Hrvatskoj i globalno. Naši poljoprivrednici znaju proizvoditi i primjenjivati agrotehničke mjere, a svemu tome doprinijelo je i ovo natjecanje. Hrvatska će svakako imati stabilan prinos žitarica ove godine i nemamo brige. Želim vam svima čistu i ravnu brazdu i neka najbolji pobjedi!

Otvorenju su prisustvovali i dopredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača Siniša Hrgović, dožupan Josip Grivec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren, predstavnik Slovenske udruge natjecanja u oranju Marijan Kardinal te Slovenac koji je osvojio broncu na Svjetskom natjecanju u oranju u Irskoj ove godine Igor Pate.

–Za ovo natjecanje zaslužni su Tugomir Majdak i Ljubomir Kolarek, te im hvala od srca!– istaknuo je Siniša Hrgović, dok su gradonačelnik Kolarek i dožupan Grivec svima zaželjeli puno sreće u oranju i boravak u Prelogu, s nadom da će iz njega ponijeti lijepe uspomene.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Natjecatelji iz 14 županija natjecali su se u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a najboljima su se pokazali Saša Višak (Koprivničko- križevačka županija) u kategoriji plugova ravnjaka i Zoran Piskač (Bjelovarsko-bilogorska županija) u kategoriji plugova premetnjaka, dok je ekipno prva Koprivničko-križevačka županija.