FOTO: Obilježena 77. obljetnica oslobođenja Vrbovca

Poslije dvije pandemijske godine, ovoga su puta na komemoraciji ponovo sudjelovali i gosti
o

U borbama završnim borbama od Nijemaca i njegovih kvislinga 6. i 7. svibnja prije 77 godina oslobođen je Vrbovec, a samo dan kasnije i Zagreb. U tim je borbama sudjelovala je I. Proleterska brigada NOV, iz čijih su redova na poljima podno vrbovečkog groblja poginula 163 borca, većinom mladića. Tim je povodom danas kraj spomen-kosturnice na gradskom groblju održana prigodna komemoracija, u organizaciji Grada i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vrbovec.

Poslije dvije pandemijske godine, ovoga su puta na komemoraciji ponovo sudjelovali i gosti: predstavnici SUBNOR-a „Savski venac“ iz Beograda na čelu s predsjednicom Olgom Trifunović-Stoiljković, te predstavnici Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba na čelu s Petrom Raićem. Vijence i svijeće su položili i kraj spomenika žrtvama fašističkog terora i gradskom parku. Uime Grada vijenac i lampione položili su gradonačelnik Denis Kralj i predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora, dok je prigodne riječi, kao i riječi zahvale svima za sudjelovanje, uputio predsjednik vrbovečke Udruge antifašista Mario Jarki.

Uz zapaljene lampaše i položene vijence, svim poginulim za oslobođenje Vrbovca odana je i minuta šutnje, uz obećanje da će se uspomena na njih trajno čuvati.

Gosti iz Beograda nakon Vrbovca odlaze u Zagreb, gdje će večeras sudjelovati na tradicionalnom trnjanskom krijesu, a sutra i na svečanoj akademiji povodom Dana oslobođenja našega glavnog grada.

Događanja
Grad
Hrvatska
Vrbovec
Zagrebačka županija