OPG Burek najveći proizvođač mlijeka u ZG županiji

FOTO: Hrvatska rekorderka, krava Havai OPG-a Burek proizvela 100 tisuća litara mlijeka

Farma Emine Burek najveća je na području Zagrebačke županije, dok je broj krava i gospodarstava u Hrvatskoj nažalost sve manji
WhatsApp Image 2023-05-04 at 21.01.22 (1)

Na farmi Emine Burek u Mostarima (Općina Dubrava) godišnje se proizvede 1,5 milijun litara mlijeka i 50 tona mesa. Između ostaloga, na ovoj se farmi nalazi hrvatska rekorderka, krava Havai, koja je nedavno dobila nagradu kao prva hrvatska krava koja je proizvela 100 tisuća litara mlijeka.

-HUSIM i naša udruga ZG SIM na nedavnoj su skupštini dodjeljivali priznanja za neke posebne kategorije u proizvodnji, gdje je naša krava dobila tu titulu, kao prva krava u Hrvatskoj koja je proizvela više od 100 tisuća litara mlijeka- s ponosom će Emina Burek, koja nam je otkrila još neke pojedinosti oko ove hrvatske rekorderke.

-Ova se krava telila deset puta te je dala deset teladi, što je veliki rekord i za hrvatski prosjek, ali i za našu farmu. Ona je i dalje na farmi i mi očekujemo kako će se i po jedanaesti puta oteliti- ističe Emina, koja danas vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s 550 grla stoke, od čega je 200-tinjak muznih krava.

-Osim toga mi na farmi držimo i junad u tovu, steone junice te telad- govori nam naša sugovornica koja je nakon završetka fakulteta odlučila ostati na selu i baviti se onim što voli raditi od malena.

-Moja obitelj, moji roditelji Josip i Zlata oduvijek su držali stoku, a nakon što sam ja diplomirala 2002. krenuli smo u izgradnju farme, povećali smo s godinama proizvodnju, broj stoke, broj hektara zemlje koju obrađujemo i danas smo tu, gdje jesmo- priča nam Emina, na čijoj se farmi godišnje proizvodi oko milijun i 600 tisuća litara mlijeka, što se isporučuje u Dukat.

-Između ostaloga proizvodimo i juneće meso te godišnje isporučimo između 60 i 70 tona mesa u klaonice.

Od vlasnice Emine Burek saznali smo kako se na ovoj farmi krave muz dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne. Tajna visokog prinosa mlijeka, zasigurno je u kvalitetnoj ishrani, koja se u većoj mjeri proizvodi upravi na farmi.

-Sami proizvodimo travnu sjenažu i kukuruznu silažu, kojom hranimo naše blago, dok smjesu kupujemo gotovu, jer nemamo dovoljno površine za to. Inače, obrađujemo 200 hektara zemlje- ističe Emina, na čijem je OPG-u zaposleno 10 djelatnika.

Farma Emine Burek najveća je na području Zagrebačke županije, dok je broj krava i gospodarstava u Hrvatskoj nažalost sve manji.

-Pogotovo se smanjuje ovaj mliječni sektor zbog te otkupne cijene mlijeka. Ja vjerujem kako su Ministarstvo i naša mljekara napravili maksimalno što su mogli da se cijena poveća i da nam se pomogne, no sve te mjere nisu dovoljno doprinijele, zbog čega se masa gospodarstava zatvorila. Svi mi koji držimo stoku pod upitnikom smo do kada ćemo i hoćemo li opstati- govori nam Emina, koja vjeruje kako će Regionalni centar za stočarstvo u Dubravi pomoći da se takvi trendovi promijene ili zaustave.

-Taj Centar trebao bi objediniti sve nas proizvođače i dati nam bolji pristup tržištu, repromaterijalu, ali i međusobnom prepoznavaju i upoznavanju. Tu bi svi mi trebali pronaći zajednički interes za proizvodnju i opstanak u budućnosti- zaključila je naša domaćica, čiji je OPG najveći proizvođač mlijeka u Zagrebačkoj županiji.

Agro
Događanja
Dubrava
Naši ljudi našeg kraja