Europska unija uvodi zabranu uvoza ruske nafte

U Strasbourgu je predstavljen prijedlog novih sankcija protiv Rusije
ursula von der leyen Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije predstavila je u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

– Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

– Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta, dodala je.

Von der Leyen je istaknula da gospodarstvo EU-a mora ostati snažno kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

– Sa svim ovim koracima, lišavamo rusko gospodarstvo sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa zemljopisne karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone, rekla je von der Leyen.

EU
Hrvatska
Izbor urednika