Erdogan prihvatio Milanovićevu ideju za rješenje krize u BiH

Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u tijelima vlasti
zoran milanović Edina Zuko/PIXSELL

Zoran Milanović želi pomoći u ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u BiH izmjenama ustava i izbornog sustava uz posredovanje čelnika Turske i Srbije, Erdogan je prihvatio Milanovićevu ideju, a s Pantovčaka poručuju da se čeka Plenkovićeva potpora, piše Večernji list.

Predsjednik Zoran Milanović opetovano je izrazio spremnost biti posrednik, s čelnicima Turske i Srbije, u pokušaju dogovora političkih predstavnika triju naroda u Bosni i Hercegovini budući da nekoliko kriza prijeti narušiti njezinu stabilnost, a time stvoriti probleme i u susjedstvu. Iz ureda hrvatskog predsjednika naveli su kako je za Hrvatsku ključno zajamčiti da Hrvati budu legitimno zastupljeni u tijelima vlasti te da ih se prestane preglasavati.

– Predsjednik Milanović je u studenome prošle godine predlagao posredovanje trojice predsjednika – Hrvatske, Srbije i Turske – smatrajući kako takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Hrvata, Srba i Bošnjaka. Republici Hrvatskoj ustavna je obveza brinuti o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je i strateški interes cjelovita i stabilna BiH kao država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda, rekao je za Večernjak Nikola Jelić, glasnogovornik hrvatskog predsjednika.

Pojasnio je da inicijativa hrvatskog predsjednika jedino ima za cilj osigurati jednakopravnost sunarodnjaka u BiH.

– Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Drago mu je da razgovori zainteresiranih strana idu u tom smjeru i vjeruje kako takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh. Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će sudjelovati, ali pri tome očekuje i podršku Vlade RH, dodao je Jelić.

Nedavno se i premijer Andrej Plenković susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se pokušalo približiti stajališta Hrvata i Bošnjaka u BiH o izbornoj reformi. Time administracija EU-a i SAD-a pokušava usuglasiti ove dvije strane kako bi se došlo do izmjene Izbornog zakona, piše novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Hrvatska
Politika