Državno odvjetništvo povuklo optužnicu u slučaju Agrokor

Navelo je pritom da je povuklo optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari
ivica todorić Robert Anić/PIXSELL

Državno odvjetništvo izvijestilo je da je radi boljeg razjašnjenja stvari povuklo optužnicu u slučaju Agrokor kojom se tereti bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegove suoptuženike da su oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna.

– Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu povuklo je danas optužnicu podignutu 14. rujna 2020. pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznenih djela krivotvorenja, izvijestilo je Državno odvjetništvo ne otkrivajući identitet osumnjičenika.

Navelo je pritom da je povuklo optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari.

Objava je uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga optužena zajedno s Todorićem.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica podignute lanjskog rujna optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od kraja siječnja ove godine.

Visoki kazneni sud naložio je 18. listopada novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još uvijek nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor.

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Riječ je o dokumentu koje je izradila poljska podružnica vrtke KPMG, a za koji je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana, s druge strane, tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

Županijsko državno odvjetništvo potom je izvijestilo kako smatra da je financijsko-knjigovodstveno vještačenje u slučaju Agrokor, na kojem se temelji optužnica, zakonito te da je svoj stav detaljno argumentiralo na nejavnim sjednicama optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Crna kronika
Hrvatska