Grad podnio žalbu

Državni inspektorat zatvorio kompostanu Čret

Razlog zatvaranja je taj što je kompostana zaprimala veće količine biootpada od 75 tona dnevno za što je potrebno ishoditi okolišnu dozvolu ili rješenje o radu postrojenja ispod graničnih vrijednosti
Zagreb: Prosvjed protiv gradskog biootpada u rasadniku Čret Igor Šoban/PIXSELL

Državni inspektorat zatvorio je kompostanu Čret na Markuševcu, a razlog tomu je što je zaprimala veće količine biootpada od 75 tona dnevno za što je potrebno ishoditi okolišnu dozvolu ili rješenje o radu postrojenja ispod graničnih vrijednosti, izvijestio je na današnjoj konferenciji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Tomašević poručuje da se Gradska uprava ne slaže s pravnim interpretacijama Državnog inspektorata zbog čega su jutros podnijeli žalbu. Također, nadodaje, održali su sastanak s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja koji odlučuje o zahtjevu za rješenje o radu ispod graničnih vrijednost te očekuje da će se ono uskoro riješiti.

– Do daljnjega, dok se ovo ne riješi, što očekujem da bude uskoro, sav zeleni otpad – granje i trava ići će privatnim oporabiteljima, a kad se ponovno otvori Čret onda će manja količina, kao što smo i obećali građanskoj inicijativi, isključivo zelenog otpada – granja i trave ići na Čret, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik se osvrnuo i na sanaciju Jakuševca nakon odrona poručivši da se usuglašavaju projektanti i izvođači radova kako bi se ona uskoro pokrenula, dok se u međuvremenu još uvijek čekaju rezultati istrage koji će utvrditi zašto je došlo do odrona i tko je odgovoran za to iz perspektive financijske štete.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika