David Pejić iz Dubrave dobitnik EU nagrade za ekološku proizvodnju

Pejić je osvojio nagradu u kategoriji najbolji ekološki poljoprivrednik

Facebook Zrno Eko Imanje

Jedan od osam dobitnika nagrada EU-a za ekološku proizvodnju je i David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, objavila je Europska komisija.

Komisija je objavila imena osmero prvih dobitnika nagrada EU-a za ekološku proizvodnju u osam kategorija: najbolja ekološka poljoprivrednica; najbolji ekološki poljoprivrednik; najbolja ekološka regija; najbolji ekološki grad; najbolji ekološki biookrug; najbolje ekološko malo ili srednje poduzeće; najbolji trgovac ekološkim prehrambenim proizvodima na malo, najbolji ekološki restoran.

Dobitnici dolaze iz Austrije, Belgije, Francuske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Španjolske i Švedske i svi su primjer rasta i inovacija u europskom ekološkom sektoru i lancu vrijednosti i njegova doprinosa smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš, navodi Komisija. Pejić je osvojio nagradu u kategoriji najbolji ekološki poljoprivrednik.

– Priča svakog pojedinog dobitnika me je zadivila. To su iznimno predani ljudi, organizacije i institucije koji su promicali ekološku proizvodnju davno prije nego li je postala popularnom, a često i u vrlo teškim okolnostima. Dolaze iz svih krajeva Unije, što dokazuje da su ekološka poljoprivreda i ekološka izvrsnost sveprisutne. To mi daje veliku nadu za daljnji razvoj ekološke proizvodnje i njezinih koristi koje može imati za naše poljoprivrednike, poljoprivredne zajednice i cjelokupno društvo, rekao je na dodjeli nagrada povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Pejićevo ekološko imanje Zrno nalazi se u Dubravi u Zagrebačkoj županiji, gdje se na 22 hektara primjenom inovacija uzgaja oko 60 različitih poljoprivrednih kultura. Zrno posjeduje najveći “no-till” (bez obrade tla) biointenzivni vrt u regiji te je usredotočeno na energetsku samodostatnost, istraživanje i koncept “od polja do stola”.

Na imanju s 39 zaposlenika, prerađuje se i povrće u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te gotova jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla, a mogu se isprobati u prvom i jedinom hrvatskom certificiranom ekološkom restoranu Zrno bio bistrou u Zagrebu.