Dan roda obilježen u Donjoj Kupčini, selu s najviše gnijezda u Zagrebačkoj županiji

Za one koji nisu znali, današnji je dan u potpunosti posvećen rodama. Naime, 24. kolovoza u Hrvatskoj se obilježava kao Dan roda s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te svojevrsnog upozorenja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Upravo iz razloga što je bijela roda simbol zdravog života i čistog okoliša, njihovo očuvanje od izuzetnog je značenja za zajednicu.

U Hrvatskoj se gnijezdi oko 1.300 parova, dok je na području Zagrebačke županije u prethodnoj godini zabilježeno 265 gnijezda. Najviše njih nalazi se u gradovima Vrbovcu i Ivanić-Gradu, općinama Pisarovina i Dubrava te u selima Donja Kupčina i Donja Zdenčina. Također, s ciljem zadržavanja postojeće populacije, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenula je još 2009. godine projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode”, u sklopu kojeg vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda isplaćuje naknadu od 700 kuna.

Ove je godine, spomenuta Javna ustanova, Dan roda proslavila u Donjoj Kupčini, kao što je ranije spomenuto, selu s najvećim brojem roda u Županiji. Obilježavanje je obuhvatilo brojne radionice namijenjene za najmlađe uzraste, a u programu su se našla i zanimljiva predavanja, izložbe, etno koncert, razgledavanje Zavičajnog muzeja te predstavljanje tradicijskog stola i domaće hrane u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina.