Dalić predstavio popis igrača za Ligu nacija i poručio: Trebamo Vlašića, nepozivanje bi ga dotuklo

Reprezentacija će se okupiti 30. svibnja
zlatko dalić Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju od 3. do 13. lipnja očekuju četiri utakmice u Ligi nacija, u Osijeku protiv Austrije (3. lipnja), u Splitu protiv Francuske (6. lipnja) te gostovanja u Kopenhagenu (10. lipnja) i Parizu (13. lipnja), a izbornik Zlatko Dalić je za tu akciju složio popis s 29 igrača te uputio još šest pretpoziva.

Reprezentacija će se okupiti 30. svibnja u Zagrebu, gdje će trenirati do 2. lipnja kad će otputovati u Osijek, gdje će dan poslije (20:45 sati) započeti novi ciklus igranja u UEFA Ligi nacija.

Na popisu je nekolicina novih igrača, zbog ozljede je otpao Dejan Lovren, Lovre Kalinić je izostavljen u dogovoru s izbornikom, a Bruno Petković nije dobio ni pretpoziv.

– Pred nama su četiri utakmice, zahtjevne, natjecateljske, koje će nam biti dobra priprema za Svjetsko prvenstvo i ostvarenje našeg cilja u Ligi nacija. Malo će biti nezgodno što će dečki doći nakon sedam, osam dana odmora i u deset dana igrati četiri utakmice, što je zaista puno. Zato smo i proširili popis. Tu ćemo morati jako dobro iskalkulirati, rekao je u uvodu Zlatko Dalić, a potom prokomentirao popis po pozicijama.

– Livaković i Ivušić su nam standardni vratari. Novo je ime Labrović.

Na desnom boku ima najviše problema zbog nedavnih ozljeda Josipa Juranovića i Šime Vrsaljka.

– Nažalost, Šime je opet malo ozlijeđen. Vidjet ćemo kako će biti do okupljanja. Nadamo se da će biti dobro barem za zadnje dvije utakmice. Hoćemo da se vrati u reprezentaciju i on to želi. Juranović je imao problem s ozljedom, nije ga bilo zadnja tri tjedna, ali će biti u redu do okupljanja, rekao je Dalić i potom dao alternativna rješenja:

– Erlić je novo ime. Intenzivno smo ga pratili, trebamo ga vidjeti. Dobra je prigoda da nešto odigra i da ga mi bolje upoznamo i vidimo. Imamo Stanišića i Erlića koji mogu pokriti tu poziciju, a ako igramo s trojicom stopera, onda može i Brekalo.

Lijevi bok je dobro pokriven dvojicom Borni, Sosom i Barišićem, a na stoperskoj poziciji bi priliku mogao dobiti Josip Šutalo, ali tek u zadnje dvije utakmice, nakon što odigra dvije kvalifikacijske utakmice za mladu reprezentaciju.

– U veznom redu imamo standardno svoju kvalitetu i dodali smo još Sučića, koji će, kao i Šutalo i Stanišić biti s mladom reprezentacijom, a vraća se kad završi njihova akcija.

Među napadačima je novo ime Petar Musa iz Boaviste.

– Zabija u portugalskoj ligi. Bit će dobra prigoda da ga vidimo, a onda će sve dalje ovisiti o njemu. Vidjet ćemo kako će se snaći.

Za razliku od Brune Petkovića, koji nije dobio izbornikovo povjerenje za ove akcije, Nikola Vlašić je unatoč maloj minutaži u West Hamu i dalje na reprezentativnom popisu.

– Nikola Vlašić ima moje ogromno povjerenje i žao mi je što ne igra. Mi ga trebamo i ne želim ga izgubiti. Nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo i ja ga hoću vratiti u život koliko god je to moguće. Dobit će svoju šansu. I Nikola je svjestan toga da mora igrati, tako da sam siguran da će donijeti najbolju odluku tijekom ljeta. Bio je jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama i znam koliko on vrijedi, koliko može, naglasio je Dalić.

U sličnoj je situaciji i stoper dortmundske Borussije Marin Pongračić.

– Pongračić je igrao dobro, a sad opet nije bio u prvoj postavi. Ako gledamo prema Svjetskom prvenstvu i nakon toga, on je budućnost na stoperskoj poziciji. Znamo da će Vida i Lovren polako završavati karijere, to je tako biološki, i moramo imati četiri, pet kvalitetnih stopera. Zato ne želimo izgubiti Pongračića, želimo mu dati s naše strane vjetar u leđa.

S obzirom na veliku potrošnju glavnih igrača tijekom klupske sezone, izbornik vjeruje da će mu za ovu akciju trebati širok kadar.

– Mislim da će biti potrebe i za igračima s pretpoziva, jer će biti naporno u deset dana odigrati četiri utakmice. To je po meni najkvalitetnije što Hrvatska ima.

– Neće nam biti lako. Imamo dvije utakmice doma i moramo dati snagu na njih, dobiti Austriju i Francusku, a naravno da nećemo biti bez šanse u Kopenhagenu i Parizu, zaključio je Dalić.

Na popisu su se tako našli vratari Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Nediljko Labrović; braniči Domagoj Vida, Šime Vrsaljko, Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Marin Pongračić, Josip Stanišić, Martin Erlić i Josip Šutalo; vezni Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić i Luka Sučić; napadači Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Josip Brekalo, Mislav Oršić, Marko Livaja, Ante Budimir i Petar Musa, dok su pretpoziv dobili Luka Ivanušec, Mile Škorić, Ivo Grbić, Nikola Moro, Filip Krovinović i Mario Vušković.

Hrvatska
Izbor urednika
Sport