CROBAROMETAR: HDZ je snažan jer ima odane birače i pasiviziranu oporbu

Afere, napadi i rastuća inflacija nisu uspjeli načeti rejting koji najveća stranka bilježi gotovo na polovici mandata
hdz Slavko Midžor/PIXSELL

Ni neoprostivi zastoji u procesu obnove ni afere suradnika Andreja Plenkovića ni napadi iz oporbe pa čak ni rastuća inflacija nisu uspjeli načeti rejting koji najveća stranka bilježi gotovo na polovici mandata, piše Večernji list. Pokazalo je to prvo veliko istraživanje u ovoj godini, redovita anketa Crobarometar koju agencija Ipsos provodi za Novu TV.

Rezultati ankete pokazuju da HDZ uživa naklonost 30,4 posto ispitanih, dok je prva sljedeća stranka, SDP, na samo 13,5 posto potpore. Iako anketa pokazuje da velika većina građana, njih čak 73 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, a bilježi se i najveći skok nezadovoljstva radom Vlade, HDZ ostaje neokrznut.

U čemu je tajna odanosti njegova biračkog tijela, Večernji list je pitao političke analitičare Ivana Rimca, Matu Mijića i Damira Jugu, a sva trojica upozoravaju da rezultate ankete treba uzeti s oprezom jer su, ne bude li većih iznenađenja, parlamentarni izbori daleko pa je i interes birača za politiku, a onda i za sudjelovanje u anketama, puno manji nego u predizborno vrijeme i vrijeme neposredno nakon izbora.

Mate Mijić ipak primjećuje kako istraživanje pokazuje da postoji veliko nezadovoljstvo, kako radom vlade, tako i smjerom u kojem ide država, kao i premijerom osobno. Oporba, kaže, pritom nema nikakvu zajedničku platformu i veliko je pitanje može li je zbog svoje raznorodnosti i imati, a nije se kristalizirala ni neka opozicijska liderska figura.

Da oporba trpi zbog nedostatka lidera ističe i Rimac.

– HDZ ima stabilnu biračku bazu što god napravio, osim rijetkih kriza kada sam do kraja naruši svoju popularnost. Radi se o biračkom tijelu koje svaki napad ili kritiku vlasti doživljava kao napad na sebe, a prema stranci se odnosi kao prema nogometnom klubu i lideri mu nisu presudni. Ono će glasati za istu stranku čak i kada nije pretjerano sklono njezinu predsjedniku, kaže Rimac.

Damir Jugo pak iz ankete iščitava kako bi se oporba trebala zapitati u kakvom je stanju. Zabrinjavajuće je, kaže, da Hrvatska praktički nema oporbu, posebno kada se uzme u obzir da po rejtingu prve tri oporbene stranke teško jedna s drugom mogu surađivati. U takvoj situaciji, zaključuje Jugo, HDZ ima vrlo stabilnu poziciju, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Hrvatska
Politika