Uručene državne nagrade Franjo Bučar

Bučar za životno djelo Nikoli Piliću, Slavku Trniniću i Damiru Šolmanu (posthumno)

Nagrade su laureatima uručili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac
Zagreb: Dodijeljene nagrada za sport “Franjo Bučar” Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskom saboru održana je svečana dodjela državnih nagrada za sport “Franjo Bučar” za 2023. godinu, na kojoj su nagrade za životno djelo dobili Nikola Pilić, Slavko Trninić i Damir Šolman (posthumno).

Nagradu za životno djelo Slavko Trninić dobio je zbog iznimnog doprinosa u stvaranju vrhunskih trenera i košarkaša, kao i na znanstvenom području kineziologije, Nikola Pilić za sva svoja postignuća koje je ostvario kao jedan od najboljih hrvatskih tenisača i trenera tenisa svih vremena, a Damir Šolman kao nositelj olimpijskih medalja s iznimnom košarkaškom karijerom.

Godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar pripale su Josipu Šojatu, Ivici Jeliću, Josipu Reiću, Korneliji Kvesić, Tigranu Goričkom, Zlatku Žagmešteru, Ivanu Katanušiću, Josipu Vrliću, Mladenu Drnasinu, Damiru Poliću, Iliji Matijeviću i Veslačkom klubu Krka Šibenik.

Nagrade su laureatima uručili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nagrada Franjo Bučar najveće je državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje našim sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta. Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodjeljuje se diploma i pozlaćena medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos 6.636,14 eura, dok dobitnici godišnje nagrade dobivaju diplomu i posrebrenu medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 2.654,46 eura.

Odluku o dobitnicima nagrada donio je Odbor državne nagrade za sport Franjo Bučar kojeg čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković, a donesena je na temelju prispjelih prijedloga na ovogodišnji Javni poziv.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika
Sport