Blaženka Divjak: U školama 4.500 učenika, a u vrtićima možda i tri puta više

Na pitanje o nedostatku higijenskih sredstava u pojedinim školama, odgovorila je kako su osnivači ti koji daju novce, a ravnatelji moraju kupiti sredstva za dezinfekciju

Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako će u školama, koje nakon mjesec i pol dana za neke otvaraju svoja vrata, biti oko 4.500 učenika dok će u vrtićima biti možda i tri puta više djece nego u školama.

-Nisu sve škole još poslale podatke ali bit će oko 4.500 što se tiče škola, a naše su procjene za vrtiće da će biti možda i tri puta više nego u školama. Očito je s malom djecom veći problem ako roditelji rade. Međutim, ono što je problem za škole, od roditelja smo dobili pritužbe da su ih ravnatelji i učitelji odgovarali od toga da djecu šalju u škole. To nije dobro i nije odgovorno ponašanje. Odgovorno bi bilo da se radi prema svim onim uputama koje su dobili, kazala je Divjak u Dnevniku Nove TV te ustvrdila je i kako djeca, po procjeni stručnjaka, nisu ranjiva skupina u ovoj situaciji.

Osvrnula se i na problem zaposlenih roditelja koji su tek u petak dobili obavijest da od ponedjeljka više ne rade od doma pa im djeca moraju krenuti u školu rekavši kako smatra da će sve biti u redu.

-Istina je da smo mi našim zaposlenicima, barem što se tiče javnim službi, javili da se očekuje povratak na radna mjesta. Odluka Vlade je za sve službe bila već u četvrtak na Vladi, no od ranije je bilo jasno da se očekuje normalizacija rada od 11. svibnja što znači da kod kuće ostaju samo oni koji jesu rizične skupine, a za ostale se osiguravaju uvjeti da rade, istaknula je Divjak.

Na pitanje o nedostatku higijenskih sredstava u pojedinim školama, odgovorila je kako su osnivači ti koji daju novce, a ravnatelji moraju kupiti sredstva za dezinfekciju.

Drži i kako je sve spremno za oko 33.000 maturanata dodavši međutim kako je sigurno da ima i onih do kojih nisu sve informacije dolazile te ih je pozvala da prate posebnu Viber grupu Maturanti 2020. gdje se redovito dobivaju sve informacije što se tiče mature.

-Moramo osigurati da učenici završe, pogotovo gimnazijalci, s obaveznim predmetima jer im to predstavlja završetak srednje škole, rekla je Divjak.

Za učenike iz BiH rekla je kako će maturu riješiti prema nekom od različitih scenarija koji postoje.

-Oko 1000 učenika dolazi konkretno iz Bosne i Hercegovine, tu postoje različiti scenariji, a sve ovisi o tome kako će se razvijati priča s otvaranjem granica. Ako se granice otvaraju, onda je sigurno jednostavnije, ukoliko se ne otvore, onda moramo vidjeti kako je sa samoizolacijom, ali ti scenariji se također razrađuju i u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i sa Stožerom, zaključila je Divjak.