Tužno sjećanje

Bio je avanturist i tvorac kultne televizijske emisije, a nakon njega ništa više nije isto…

Na današnji dan prije 11 godina preminuo je novinar, putopisac i autor kultne "Noćne more" Željko Malnar
Petar Glebov/PIXSELL

Njegov nezaboravni anti-show “Noćna mora” ismijavao je političku scenu i komentirao društvena zbivanja, a Malnar se predstavljao i kao predsjednik izmišljene Republike Pešćenica. Brojni su gosti sjedili nasuprot Malnaru u njegovoj emisiji, a jedan od gostiju bio je i košarkaš Dennis Rodman.

U njegovoj emisiji nije bilo scenarija, sve se događalo spontano, a iz tih emisija i Malnarovih javnih nastupa ostale su i brojne upečatljive izjave po kojima će ga javnost pamtiti. Ovo su neke od njih: “Bolje se roditi glup pa znaš na čemu si, nego pametan, a ne možeš to dokazati”, “Ne prevari ženu susjeda svoga”, “Odbjeglom konju se ne gleda u potkove”, “Stonoga je uvijek stonoga pa makar imala jednu nogu u gipsu”, “Krvavih je ruku onaj koji drugome oči kopa” te mnoge druge.

Željko Malnar rodio se 12. travnja 1944. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga upisuje medicinu i eksperimentalnu zoologiju. Njegov avanturistički duh nije mu nikada dao mira pa već s 20 godina organizira prvu ekspediciju u prašumu, a nakon toga odlazi u New Delhi. U Indiji je studirao na Indian Institute of Mass Communication i u toj zemlji je živio punih deset godina. Tijekom tog razdoblja obilazi brojne zemlje po Aziji odakle šalje članke i reportaže te dokumentarne filmove koje objavljuje na tadašnjoj Televiziji Zagreb, piše Večernji list

 

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika
Ostalo