Bandić najavio da GUP ponovno ide na Gradsku skupštinu, i to s novim izmjenama i dopunama

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će Generalni urbanistički plan ponovno doći na dnevni red Gradske skupštine u najkraćem mogućem roku, i to, najvjerojatnije, s novim izmjenama i dopunama.

-Sukladno zakonskoj proceduri u najkraćem mogućem roku- odgovorio je Bandić na pitanje novinara kada će GUP opet na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine, prilikom obilaska Lipničke ulice.

Bandić je na pitanje kako izgrađuje odnose s HDZ-om, koji su mu u utorak na skupštinskoj sjednici “srušili” izmjene i dopune GUP-a, rekao novinarima da to pitaju HDZ. Također nije želio komentirati navode o odmazdi prema zagrebačkom HDZ-u, odnosno da se sprema smjena HDZ-ovih kadrova u Zagrebačkom holdingu.

Bandić: Pokrenut ću javnu raspravu o novim izmjenama i dopunama GUP-a

Bandić je pak za emisiju Radija Sljeme “Zagrebi po Zagrebu” izjavio da će, budući da i dalje u velikom broju pristižu inicijative i prijedlozi građana na izmjene i dopune GUP-a, nakon njihove stručne analize najvjerojatnije pokrenuti javnu raspravu o novim izmjenama i dopunama GUP-a. Bandić je to naveo kao najvjerojatniju opciju.

Sukladno važećim propisima, kaže Bandić, može predložiti Skupštini nakon tri mjeseca na novo razmatranje postojeći prijedlog izmjena i dopuna GUP-a bez amandmana, koji je nedavno u Skupštini pao jer ga nije podržao koalicijski njegov partner HDZ, a nakon što je Bandić odbio njihove amandmane.

-Stoga pozivam svu zainteresiranu javnost, posebice građane i stručnu javnost da svojim konstruktivnim prijedlozima doprinesu još više kvaliteti rasprave i stručnih rješenja na kojima će se temeljiti budući plan koji će doprinijeti strateškom razvoju Zagreba, s posebnim osvrtom na potrebe građana i poslovne zajednice- kazao je Bandić.

Vezano uz najavu potpuno novih izmjena GUP-a, Bandić odgovora da su već sada postojeće izmjene i dopune GUP-a zastarjele.

-Pokrećemo inicijativu za novu javnu raspravu. I mogu reći da će se ona održati prije ljeta- rekao je.

Bandić je naveo da je naložio svim svojim stručnim službama da poduzmu sve korake da pripreme stručne podloge potrebne za izradu novog plana, odnosno GUP-a “koji građani zaslužuju”. Stoga je ponovno pozvao nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i njegovog ministra da u što kraćem roku donesu pravilnik i potrebne propise i tako “stvore preduvjete za razvoj gradova, pa i glavnog grada Hrvatske.