ALEN PRELEC, načelnik Brdovca: Svi imamo svoje želje i svoje prioritete, ali ne može se sve urediti preko noći

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec o prošloj godini, ali i budućim projektima

Općina Brdovec jedna je od najvećih općina u Hrvatskoj, a očekivanja njenih građana nisu ništa manja ili skromnija. Stoga je pritisak na čelnike te općine stalan, a teško je pomiriti sve želje i potrebe, pa čak uspješno dogovoriti i prioritete. A kad godina započne zbrajanjem posljedica od potresa i razmišljanjima o koroni to sigurno nije lagan ulazak u godinu. Načelnik Alen Prelec nam je pojasnio što je najviše utjecalo na projekte?

Moram istaknuti da nam je najviše štetio povrat poreza kojeg je država obećala mlađima od 30 godina. Ove godine, a još nije gotovo, vratili smo 4 milijuna kuna od uobičajenih 1,6 milijuna kuna. Ne možemo se žaliti posebno na prihode, ali to je značajno utjecalo na naše projekte, ali mi smo i dalje u sedlu i držimo sve pod kontrolom. Ono što nam je nedostajalo tijekom godine su sredstva iz raznih fondova jer natječaja nije bilo iako smo mi spremni s brojnim projektima.

Jedan od najvećih projekata je gradnja kanalizacije. Radi se na brojnim lokacijama. Kako ste zadovoljni realizacijom?

Teško mi je reći jesu li radovi u skladu s terminima jer nismo nositelji projekte, ali svi znamo da je krajnji rok početak 2023. godine. Znam da ima nezadovoljstva, pojedine ulice predugo su raskopane, sad dolazi zima i situacija je još kompliciranija. Uvjerenja sam do uvijek može bolje, pa i na ovom projektu. Vjerujem da će priključci krenuti čim se dovrši pojedina ulica i nastojimo s nositeljem projekta da bude tako˝, a ne da se čeka dovršetak ukupnog projekta 2023. godine.

Prvi ugovori za kanalizaciju potpisani su prije gotovo 20 godina. Mnogi od njih još nemaju priključak, a uvjeti za priključak danas su drugačiji. Koja je razlika između onih s potpisanim ugovorom i onih koji tada nisu potpisivali ugovor, te hoće li tu biti značajnih razlika u cijeni za pojedini priključak?

Istina je da se s ovim projektom krenulo još 2004. godine i da tada nismo prikupili 30 milijuna kuna za projektiranje i dio radova, danas ne bi bili u situaciji da sudjelujemo u ovom projektu. Neki su dobili kanalizaciju ranije jer je na njihovom području prije izgrađena. Danas su se neki uvjeti promijenili i više nema obveze plaćanja naknade za priključke. Ono što će svima biti jednako je da će dobiti šaht na dvorište, morat će sami financirati priključak od šahta do kuće, a ostaje i činjenica da je dio mještana uplatio 12.000 kuna i da danas to više nije obveza.

Izbori su donijeli novu ekipu u Općinskom vijeću, posebno u oporbenim klupama. Kakvi su utisci nakon nekoliko održanih sjednica?

Ja sam ponosan na svoje suradnike koji mi pomažu da tijekom godina uspješno gradimo i uređujemo općinu. Oporba je tu uvijek kao korektor, ali nisam ja tu da njih komentiram. Dapače, što jača oporba to ćemo imati bolje rezultate što se pokazuje i sada jer smo već uvažili njihove prijedloge pri izradi proračuna za iduću godinu. Činjenica je da se neki od njih još nisu snašli, ali nadam se da će biti korektni cijeli mandat i neka ukazuju na naše manjkavosti. Naravno, voljeli bi da to ne bude inspirirano niskim političkim pobudama i podmetanjima. Uvažili smo njihove prijedloge, nismo mi rušitelji nego graditelji. To su dobri prijedlozi i ja bi rado da možemo sve riješiti odmah. Ipak, to nije moguće i moramo raditi po etapama, ali vjerujem da većinu ovog ambicioznog proračuna možemo ostvariti.

Usvojen je Proračun Općine Brdovec za iduću godinu, a u njemu su nabrojani brojni projekti (Bregovita, dječji vrtić, nogostup Javorje-Drenje, sportski dom Brdovec, dom za starije, klub mladih…). Realno, teško je očekivati da će sve biti realizirano jer za većinu njih očekuju se natječaji EU fondova?

Sigurno računamo na vanjske izvore financiranja, ali morat ćemo se i zadužiti. Razmatramo kredit HBOR-a po vrlo povoljnim uvjetima, jer naš izvorni proračun dovoljan je samo za pokrivanje socijale, vrtića, vatrogastva, udruga… Moramo tako jer ako ćemo samo iz vlastitih sredstava graditi onda godišnje možemo napraviti tek jednu ulicu, možda nešto nogostupa, za vrtić ne bi imali sredstava u jednoj godini. Čekamo natječaje i spremni smo s desetak i više projekata koji će zadovoljiti potrebe brojnih naših mještana.

Koji projekti su planirani iz vlastitih, odnosno kreditnih, sredstava, pa gotovo da su sigurni za realizaciju?

Mi svojim izvornim prihodima moramo pokrivati sve tekuće poslove od predškole, škole, prijevoza, udruga, umirovljenika. Imamo sredstva s kojima sudjelujemo u projektima financiranima iz EU jer bez naše komponente nema ni europskih sredstava. Stoga je teško unaprijed odlučiti što je sigurno, jer o tome će glavnu riječ voditi objavljeni natječaji. Podsjetit ću samo da u proljeće krećemo s radovima na biciklističkoj stazi od Brdovca do Šenkovca neposredno pored željezničke pruge. Natječaj je bio baš za taj projekt, javili smo se i dobili sufinanciranje pa ćemo biciklističku stazu u vrijednosti 9,9 milijuna kuna izgraditi za manje od milijun kuna naših sredstava. I kad neki kažu zašto to a ne nešto drugo, moraju znati da se nije moglo licitirati već je natječaj bio za to. Mi smo mogli uzeti ili ostaviti.

U realizaciju kreće gradnja novog groblja u Brdovcu. Vijećnik HDZ-a Jurica Debeljak opetovano zagovara ideju da se ukopi odrađuju resursima brdovečkog komunalnog poduzeća, a zanimljiva je i njegova teza da sufinanciranje dječjeg vrtića nije općinski trošak, jer općina sama sebi uplaćuje novac. Kako to komentirate?

Nekad smo imali groblje u Javorju i Laduču i u sklopu našeg komunalnog pogona ljudi su odradili i pogrebe. Ali kad je bio pogreb, oni su morali ostaviti sav posao koji je bio planiran. Kad se to događa iz dana u dan onda je to ozbiljna posljedica za komunalne akcije od košnje trave, sadnje cvijeća… Sprovod ne može čekati, a to znači da smo trebali zaposliti nove ljude. Gradnja novog groblja prepuštena je zaprešićkoj komunalnoj tvrtki koja će i tamo voditi brigu o pogrebima. Oni će raskrčiti prostor, urediti ogradu, ali groblja ostaju u našem vlasništvu i nama ide grobna naknada. Matematika je tu jednostavna, kao i kod dječjeg vrtića. Od Zaprešića smo se razdvojili jer smo zakonski morali i nama je to dodatni trošak. Ono što iz proračuna izdvajamo za vrtić nije nam prihod, kako vijećnik Debeljak misli, jer se moraju isplatiti plaće tetama, platiti struja, voda, grijanje. Ono što roditelji plaćaju od ukupne cijene boravka djece u vrtiću je tek trećina, a možda i manje. Ovdje ne spominjem kapitalna ulaganja u gradnju vrtića, a jasno je kako ta sredstva iz općinskog proračuna odlaze, a ne uplaćuje ih općina sama sebi, kako je to obrazložio vijećnik Debeljak.

Poruka mještanima za kraj.

Budimo optimisti, ostanimo čvrsti i zajedno ćemo sve prebroditi. Ne može sve biti preko noći, uz podršku svih bit ćemo perspektivniji i bolji, imat ćemo bolji standard i kvalitetu života.