s nizom dobrobiti

Ovo voće smanjuje upale, štiti srce i pomaže probavi

Breskve nisu samo sočna ljetna poslastica – one poboljšavaju probavu, reguliraju krvni tlak, čuvaju vid i štite srce zahvaljujući bogatstvu vlakana, antioksidansa i kalija
Breskva Freepik/Ilustracija

I dok većina poseže za breskvama zbog slatkoće i osvježavajuće teksture, nutricionisti ističu njihovu pravu vrijednost – snažan zdravstveni potencijal. Ovo ljetno voće prepuno je korisnih tvari koje mogu poboljšati rad probave, podržati zdravlje srca, regulirati šećer u krvi i zaštititi vid.

Pomažu probavi

Breskve su prirodni saveznik probavnog sustava. Jedna srednje velika breskva sadrži oko dva grama dijetalnih vlakana. Topljiva vlakna hrane korisne crijevne bakterije, dok netopljiva potiču redovitu stolicu. Redovita konzumacija bresaka može smanjiti rizik od zatvora i potaknuti zdravu crijevnu floru.

Smanjuju upale u tijelu

Kronične upale povezane su s razvojem brojnih bolesti, od dijabetesa do kardiovaskularnih tegoba. Breskve sadrže antioksidanse poput beta-karotena, luteina, antocijana i vitamina C, koji neutraliziraju slobodne radikale i štite stanice od oksidativnog stresa. Najveće količine ovih spojeva nalaze se u kori, pa se preporučuje konzumacija neoljuštenih plodova.

Reguliraju krvni tlak i štite srce

Zahvaljujući visokom udjelu kalija, breskve pomažu u neutralizaciji učinaka natrija i opuštanju krvnih žila. Uz kalij, tu su i vitamin C, vlakna i beta-karoten – spojevi koji podržavaju zdravlje srca, smanjuju krvni tlak i pomažu u održavanju zdravog kolesterola.

Povoljno djeluju na šećer u krvi

Unatoč slatkom okusu, breskve imaju nizak glikemijski indeks. Srednje velika breskva sadrži oko 15 grama ugljikohidrata, što je znatno manje nego, primjerice, jabuka. Zbog toga su pogodne i za osobe s dijabetesom, osobito ako se konzumiraju u kombinaciji s proteinima i zdravim mastima, što dodatno usporava porast šećera u krvi.

Štite zdravlje očiju

Karotenoidi prisutni u breskvama – osobito lutein i zeaksantin – dokazano štite oči. Redovit unos ovih tvari povezuje se sa smanjenim rizikom od makularne degeneracije i katarakte, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

Hrana za cijeli organizam

Breskve su više od ukusne voćke – one su funkcionalna hrana s nizom dobrobiti za cijeli organizam. Ako ih konzumirate redovito, i to s korom, vaše tijelo će vam zahvaliti.

Hrvatska
Zanimljivosti