Najgore što možete napraviti želucu: Kava s ovim namirnicama je recept za probleme

Način na koji konzumiramo kavu može imati velik utjecaj na naše zdravlje, upozorava gastroenterologinja i nutricionistica dr. Nurija Dijanova. Iako sama po sebi nije nužno štetna, kava u kombinaciji s određenim namirnicama može uzrokovati niz neugodnosti, pa čak i dugotrajne zdravstvene probleme.
Najgore kombinacije: kava i čokolada, kava i alkohol
Prema dr. Dijanovoj, najteže posljedice izaziva kombinacija kave s čokoladom ili alkoholom. Takve kombinacije opuštaju donji sfinkter jednjaka, mišić koji sprječava vraćanje želučanog sadržaja prema jednjaku. Rezultat su žgaravica, peckanje u prsima i refluks. Čak i ako se simptomi isprva ne pojave, dugoročno može doći do upale sluznice jednjaka.
Druga česta navika koja može izazvati probleme jest ispijanje kave na prazan želudac. Ovo može potaknuti pojačano lučenje želučane kiseline, što dovodi do nelagode i probavnih smetnji. Stručnjaci savjetuju da se kava konzumira nakon obroka, a ne umjesto doručka.
Neobična, ali korisna kombinacija: espresso i biftek
Zanimljivo je da dr. Dijanova preporučuje i jednu neobičnu kombinaciju – espresso uz biftek. Organske kiseline iz espressa mogu pomoći u razgradnji “kompaktnog” mesa jer pospješuju izlučivanje želučanih sokova i tako olakšavaju probavu. Nakon espressa savjetuje se i čaša vode kako bi se nadoknadila tekućina, jer kava ima diuretski učinak.
Umjerenost je ključ
Na kraju, liječnici podsjećaju da pretjerani unos kave može imati negativan učinak na srčani mišić, budući da kofein ubrzava rad srca. No, jedna do dvije šalice dnevno u pravilu ne predstavljaju opasnost za zdravlje – pod uvjetom da se konzumiraju pametno, prenosi N1info.hr.