Donosimo recept

NOSTALGIJA NA TANJURU Zaboravljeni doručak koji se jede rukama i gotov je za 10 minuta

Potrebno vam je samo pet sastojaka i malo dobre volje
omak Kuhaj i peci/Youtube

Ako volite tradicionalna jela koja se brzo pripremaju, a još brže pojedu, pravo je vrijeme da upoznate omak – starinski bosanski doručak koji je nekoć bio nezaobilazan dio jutarnje trpeze.

Iako je danas pomalo zaboravljen, omak i dalje ostaje pravi domaći klasik: jednostavan, zasitan i savršen uz somun ili krišku kruha – ali bez žlice! Omak se jede rukama, baš kako se nekada činilo u toplim, domaćim kuhinjama, prenosi N1.

Recept za omak – jednostavan, domaći doručak

Sastojci:

– 2 jaja
– 350 ml mlijeka
– prstohvat soli
– 1 puna žlica brašna
– 1 kockica maslaca

Priprema:

Na laganoj vatri otopite maslac u tavi. U posebnoj posudi umutite jaja i mlijeko, dodajte brašno i sol, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Kad se maslac zagrije, ulijte smjesu u tavu i neprestano miješajte. Cilj je zadržati kremastu teksturu – omak ne smije biti ni prekuhan, ni previše tekuć. Znat ćete da je gotov kad žlicom povučete liniju kroz sredinu, a smjesa se ne razlije odmah.

Poslužite ga odmah, uz kruh ili somun – i, naravno, bez pribora. Omak se jede rukama, baš kako su to činile generacije prije nas.

Gastro
Hrvatska