ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Miris bučnice kombrejevski vraća u djetinjstvo

Domaće tijesto, sir i naribana buča vratit će mnoge u dane djetinjstva i izmamiti uzdahe svih prisutnih koji dobiju priliku kušati jedno od najslasnijih jela našeg kraja.
Kada ovo probate zabrinut ćete se ima li dovoljno buča do sljedeće godine. Oni s iskustvom, buču će naribati i spremiti na tajno mjesto u škrinju, a rijetki će je van sezone htjeti podijeliti s ostalima.

Screenshot/YouTube
Recept
Sastojci za 6-8 osoba:
Za tijesto:
500 g glatkoga brašna
1 prstohvat soli
30 g svinjske masti
1 jaje
200 ml mlake vode
Za nadjev:
1 kg buče
400 g svježega sira
100 g kiselog vrhnja
2 jaja
½ žličice šećera
1 žličica soli
80 g maslaca
Priprema
Buči odrežemo krajeve, ogulimo ju, prepolovimo po dužini i izdubimo mekani dio. Očišćenu buču naribamo u prikladnu posudu, posolimo ju, promiješamo i ostavimo da odstoji.
U zasebnu zdjelu prosijamo brašno, dodamo sol, razbijemo jaje, ulijemo vodu, dodamo i mast te rukom dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu, izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, premažemo s malo maslinovog ulja, prekrijemo prozirnom plastičnom folijom i ostavimo da se odmara 30 minuta.
Za to vrijeme posoljenu i naribanu buču rukama čvrsto ocijedimo i premjestimo u čistu posudu. Zatim dodamo sir, prstohvat soli i šećera, kiselo vrhnje, razbijemo dva jaja i sve zajedno dobro izmiješamo. Na pobrašnjeni stolnjak premjestimo odstajalo tijesto, malo ga pobrašnimo i tanko ga izvaljamo, a potom rukama izvučemo dok ne postane jako tanko.
Nepravilne rubove odrežemo, tijesto premažemo uljem, dulje krajeve nadjenemo mješavinom tikvice, sira i vrhnja te ih pomoću stolnjaka savijamo prema sredini dok se ne spoje. Tanjurom izrežemo savijače na željenu duljinu, premjestimo ih u maslacem premazanu vatrostalnu posudu, prekrijemo komadićima mekanog maslaca i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 195°C, 30-ak minuta. Gotovu bučnicu, toplu ili hladnu narežemo na komade i poslužimo. Dobar tek!