VIŠE OD RECEPTA

NAJJEDNOSTAVNIJE JE NAJBOLJE Donosimo recept za tradicionalnu zlijevku

U moru modernih jela i brzih zalogaja, povratak tradicionalnim receptima donosi poseban osjećaj doma, nostalgije i okusa koji podsjećaju na djetinjstvo
ZLIJEVKA2 Screenshot/YouTube

Jedno od takvih jela je zlijevka, jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje se generacijama pripremalo u domaćinstvima diljem kontinentalne Hrvatske – posebice u sjevernim i središnjim krajevima poput Zagorja, Međimurja i Banovine.

Što je zapravo zlijevka?

Zlijevka, poznata i kao zljevanka, je tradicionalni kolač od kukuruznog brašna koji se priprema od nekoliko osnovnih sastojaka koje gotovo svako domaćinstvo ima pri ruci – kukuruznog brašna, jaja, mlijeka i vrhnja. Riječ je o jednostavnoj smjesi koja se izlijeva u lim za pečenje – otuda i naziv “zlijevka” – i peče do zlatno-smeđe boje. Nekad je bila svakodnevno jelo siromašnog puka, a danas se vraća na stolove kao zdrava i domaća poslastica.

Može se poslužiti kao doručak, lagana večera ili desert, a varijacije uključuju dodatak sira, vrhnja, pa čak i buče, jabuka ili šljiva za slatku varijantu.

Zlijevka nije samo jelo – ona je simbol skromnosti, praktičnosti i domišljatosti naših baka koje su znale kako od malo napraviti puno. Danas, u vrijeme kad sve češće tražimo povratak jednostavnom i domaćem, zlijevka doživljava svoj mali renesansni trenutak.

Recept za tradicionalnu zlijevku

Sastojci:

300 g kukuruznog brašna (može i polubijelo)
3 jaja
500 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
sol po ukusu
1 žlica ulja ili maslaca (za lim)

po želji: šećer, svježi sir, voće (ako radite slatku verziju)

Screenshot/YouTube

Priprema zlijevke

U velikoj zdjeli izmiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte mlijeko i kiselo vrhnje pa sve dobro sjedinite. Spojite mokre i suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu srednje gustoće. Po želji možete dodati žlicu šećera ili komadiće voća ako želite slatku zlijevku.

Namastite lim za pečenje i ulijte smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju i čvrstu koricu. Poslužite toplo ili hladno, samostalno ili uz domaće kiselo vrhnje.

Bilo da se radi o natjecanju u pripremi autohtonih jela na seoskim manifestacijama, ili o povratku domaćoj kuhinji u restoranima, zlijevka pronalazi svoje mjesto – tiho, ali postojano – kao zlatni podsjetnik na tople domove i okuse djetinjstva.

Ako je još niste probali, sada je idealna prilika. Jer ponekad, ono najjednostavnije – doista je i najbolje.

 

Gastro
Središnja Hrvatska