ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Šnenokle – desert iz djetinjstva koji se topi u ustima

Ovaj jednostavni, ali elegantni desert sastoji se od mekanih „oblaka“ od snijega od bjelanjaka koji plutaju na kremastom vanilin umaku od žumanjaka i mlijeka. Često se posipaju s malo karamele, ribane čokolade ili sjeckanih badema.
Šnenokle su simbol domaće kuhinje i uspomena iz djetinjstva – desert koji je bio čest gost nedjeljnih ručkova ili obiteljskih okupljanja.
Recept za šnenokle
Sastojci:
1 l mlijeka
5 jaja
1 vanilin šećer
4 žlice kristal šećera (za kremu)
2 žlice šećera (za bjelanjke)
prstohvat soli
po želji: naribana čokolada, karamel, sjeckani bademi
Priprema
Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli i 2 žlice šećera. U velikom loncu zagrij mlijeko do vrenja, ali pazi da ne zakipi. Pomoću žlice oblikuj „nokle“ od snijega i lagano ih spuštaj u vruće mlijeko. Kuhaj ih po 30 sekundi sa svake strane (dok ne nabubre), pa ih izvadi na tanjur. Nastavi dok ne potrošiš sav snijeg.
Mlijeko u kojem su se kuhale nokle procijedi (po želji), vrati na laganu vatru i umiješaj žumanjke koje si prethodno izmiksao sa šećerom i vanilin šećerom. Kuhaj na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne (ali ne smije zakuhati, da se jaja ne zgrušaju). Gotovu kremu ulij u zdjelu, a na nju pažljivo položi kuhana bjelanjka. Po želji, desert pospi s malo naribane čokolade, karameliziranih šećernih kapljica ili tostiranih badema. Ohladi i posluži hladno.
Napomena: Šnenokle se obično poslužuju u većoj zdjeli ili u pojedinačnim čašama, idealne su za pripremu dan ranije jer su još bolje kad se dobro ohlade.