SPOJ TRADICIJE I ELEGANCIJE

Kraljica hrvatskih slastica koja uvijek ostavi dojam: Donosimo recept za domaće bajadere

Bajadera je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih hrvatskih slatkiša, a s razlogom nosi epitet kraljice pralina. Nastala je u poznatoj zagrebačkoj tvornici slastica Kraš 1950-ih godina i od tada se smatra simbolom profinjene čokoladne poslastice
bajadera Foto: Screenshot/YT

Prepoznatljiva po bogatom okusu i slojevitoj teksturi, bajadera se izrađuje od mljevenih orašastih plodova i čokolade, a zbog svoje sofisticiranosti često se daruje u posebnim prilikama. Ono što bajaderu izdvaja od ostalih slastica jest savršena ravnoteža između prhke i kremaste strukture te bogatih, ali ne prenapadnih aroma – lješnjak, badem i čokolada u savršenom skladu. Iako originalna receptura ostaje poslovna tajna, moguće ju je uspješno rekreirati i kod kuće. Zato vam u nastavku donosimo recept za finu, domaću bajaderu.

Foto: Screenshot/YT

Recept za domaće bajadere

Sastojci:
Za smjesu:

300 g šećera
100 ml vode
150 g maslaca
200 g mljevenih petit keksa
150 g mljevenih oraha (ili lješnjaka/badema)
100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja

Priprema:

Priprema baze:

U loncu otopite šećer u vodi, dodajte maslac i miješajte dok se sve ne otopi i poveže.

Dodavanje suhih sastojaka: Maknite s vatre pa umiješajte mljevene kekse i orahe. Dobro izmiješajte dok se smjesa ne ujednači.

Podjela smjese: Podijelite dobivenu smjesu na dva dijela. U jedan dio odmah umiješajte otopljenu čokoladu.

Slaganje slojeva: U kalup obložen papirom za pečenje (otprilike 20×20 cm) prvo utisnite svijetli (bezčokoladni) sloj, zatim preko njega tamni (čokoladni) sloj. Poravnajte površinu.

Glazura: Otopite čokoladu s uljem i prelijte preko bajadera. Ostavite da se glazura stvrdne.

Hlađenje i rezanje: Stavite u hladnjak na barem 2 sata. Zatim narežite na male pravokutnike ili rombove.

Savjet

Za dodatni luksuzni okus, možete u smjesu dodati nekoliko kapi ruma ili naribane korice naranče. Također, ako više volite bademe ili lješnjake – slobodno prilagodite recept svojim željama. Bajadera je idealan spoj tradicije i elegancije. Bilo da je pripremate kao slasticu za posebne prilike ili kao mali znak pažnje za dragu osobu, uvijek će ostaviti dojam. A domaća verzija, pripremljena s ljubavlju, često zna biti čak i ukusnija od originala.

Gastro
Hrvatska