RECEPT ZA RUČAK

Piletina u kremastom umaku s gljivama i pire krumpirom

Ako tražite jednostavan, a ukusan recept za brz i hranjiv ručak, piletina u kremastom umaku s gljivama i pire krumpirom bit će savršen izbor. Ovaj obrok ne samo da je brz za pripremu, već će oduševiti cijelu obitelj svojom bogatom teksturom i okusom
pexels-jaralol-20809056 Pexels/Ilustracija

Piletina je jedan od najpopularnijih izbora u mnogim kuhinjama, a zahvaljujući svojoj sočnosti i sposobnosti da upije bogate okuse, savršeno se kombinira s kremastim umakom i nježnim pire krumpirom. Svi sastojci potrebni za ovaj obrok lako su dostupni, a jelo je dovoljno jednostavno za svakodnevnu pripremu.

Za pripremu ovog specijaliteta potrebni su samo osnovni sastojci koje većina kućanstava ima u svom hladnjaku: pileći fileti, gljive, luk, češnjak, vrhnje za kuhanje i, naravno, domaći pire krumpir.

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 pileća fileta
  • 200 g gljiva (šampinjoni ili druge po izboru)
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml pilećeg temeljca (ili vode)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol, papar, suhi začin (po želji)
  • Svježi peršin za dekoraciju

Za pire krumpir:

  • 500 g krumpira
  • 30 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • Sol po želji

Priprema piletine:

Pileće filete posolite i popaprite, a zatim ih ispecite na tavi s maslinovim uljem i maslacem dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, oko 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

Priprema umaka:

U istoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte narezane gljive i češnjak, te dinstajte dok gljive ne omekšaju. Ulijte pileći temeljac i pustite da lagano kuha nekoliko minuta. Nakon toga, ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte još 3-4 minute dok umak ne postane kremast.

Kuhanje pire krumpira:

Krumpir ogulite, narežite na komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Nakon toga, ocijedite vodu, dodajte maslac i mlijeko, te sve dobro zgnječite u glatki pire.

Završni korak:

Piletinu vratite u umak i kuhajte još 2-3 minute. Pospite svježim peršinom i poslužite uz pire krumpir.

Ovaj obrok je savršena kombinacija kremastog umaka i nježne piletine, uz jednostavan, ali ukusan pire krumpir kao prilog. Brzo je gotov, hranjiv i ukusan – idealan za obiteljski ručak koji će oduševiti sve!

Gastro
Hrvatska