Određena količina jogurta tjedno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Nova studija pokazuje da redovito konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od određene vrste raka debelog crijeva. Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, pokazalo je da ljudi koji su rutinski konzumirali dva ili više obroka jogurta tjedno imaju niže stope proksimalnog kolorektalnog raka koji sadrži bakteriju zvanu Bifidobacterium.
– Jogurt je izvor probiotika koji mogu izravno utjecati na mikrobiom crijeva, rekao je za Health gastroenterolog Peyton Berookim, koji nije bio uključen u studiju.
– Redovita konzumacija jogurta mogla bi povećati populaciju korisnih bakterija u crijevima.
Proksimalni kolorektalni karcinom javlja se na desnoj strani debelog crijeva. Smrtonosniji je od distalnog raka debelog crijeva, koji nastaje s lijeve strane, prenosi N1.
Tip pozitivan na Bifidobacterium prilično je čest i čini oko jednu trećinu kolorektalnih karcinoma, rekao je autor studije Shuji Ogino, profesor na Odjelu za epidemiologiju na Harvard.
Veza između jogurta i rizika od raka debelog crijeva
Iako je davno utvrđeno da su bakterije u jogurtu korisne za zdravlje, istraživači su rekli da su prethodne studije dovodile u pitanje njihov utjecaj na rak debelog crijeva. Njihovo je istraživanje imalo za cilj razjasniti ovu poveznicu s prehranom procjenom dugoročnih podataka prikupljenih od velikog broja sudionika.
Istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 posto slučajeva bilo Bifidobacterium-pozitivno, dok je 69 posto bilo Bifidobacterium-negativno. Dok redovita konzumacija jogurta od dvije porcije tjedno ili više nije bila povezana s nižim rizikom od raka debelog crijeva općenito, bila je povezana s 20 posto nižim rizikom od Bifidobacterium-pozitivnog tipa.
Trebate li početi jesti više jogurta?
Iako studija obećava, znanost o povezanosti konzumiranja jogurta i rizika od raka debelog crijeva još je daleko od utvrđene. Istraživanje je u ranoj fazi, a trenutna studija ima neka značajna ograničenja. Studija se također oslanjala na prehrambene navike koje su sudionici sami prijavili, povećavajući vjerojatnost pogrešaka.
Sve veći broj istraživanja pokazuje da žive i aktivne kulture u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, od kojih mnoge sadrže probiotike, mogu pozitivno utjecati na crijeva.
– Redovito konzumiranje jogurta može pridonijeti uravnoteženom crijevnom mikrobiomu, rekao je Berookim.
– Uravnotežen mikrobiom mogao bi potencijalno smanjiti upalu ili disbiozu, za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog crijeva.
– Ovo bi mogao biti pozitivan razlog za uključivanje hrane bogate probioticima poput jogurta u vašu prehranu kao dio cjelokupnog zdravog načina života, dodao je Berookim.
Upamtite samo da je konzumacija jogurta – i prehrana općenito – samo jedan od mogućih čimbenika u prevenciji raka debelog crijeva. Genetika, vježbanje, konzumacija alkohola, težina, okoliš i drugi utjecaji mogu utjecati na rizik.