Doista postoje

Pet ultraprerađenih namirnica koje nisu loše za zdravlje

Važno je naglasiti da ne treba sve ultraprerađene proizvode univerzalno osuđivati
pexels-jack-sparrow-4046770

Brojne studije povezuju prehranu bogatu ultraprerađenim proizvodima s povećanim rizikom od kroničnih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti, pretilosti i raka. Međutim, ultraprerađeni proizvodi obuhvaćaju iznimno široku kategoriju, a stručnjaci ističu da postoji prostor za detaljniju analizu ovih namirnica. Zapravo, neke od njih nisu toliko štetne.

Primjerice, istraživanje iz 2024. godine pokazalo je da neki ultraprerađeni proizvodi, poput kruha, žitarica za doručak, jogurta, mliječnih deserata i slanih grickalica, nisu povezani s lošim zdravljem srca kao drugi proizvodi, poput zaslađenih napitaka i prerađenog mesa, prenosi N1.

Ovi nalazi upućuju na širu istinu o ultraprerađenim proizvodima, rekla je Bonnie Taub-Dix.

– Važno je naglasiti da ne treba sve ultraprerađene proizvode univerzalno osuđivati, rekla je Taub-Dix.

Pet ultraprerađenih namirnica koje nisu toliko loše

Kruh od cjelovitog zrna

Američko društvo za prehranu ističe da pšenično brašno od cjelovitog zrna zadržava mnogo više hranjivih vrijednosti tijekom mljevenja i pečenja nego rafinirano brašno i kruh. Kruh od cjelovitog zrna pruža vlakna, B-vitamine i esencijalne nutrijente koji mogu podržati probavu i smanjiti rizik od srčanih bolesti, naglasila je Taub-Dix.

Ključ pri odabiru manje prerađenog kruha? Potražite cjelovitu pšenicu, zob ili ječam kao prvi sastojak. Minimalno prerađeni kruh također će imati kratak popis sastojaka, s prepoznatljivim dodacima poput ulja, šećera ili soli. Kruh napravljen s maslinovim uljem umjesto sojinog ulja bolji je izbor zbog zdravijeg profila masti, dodao je Timothy Jitman, direktor istraživanja u Institutu za onkologiju Opće bolnice Tampa.

Prerađeno meso

Prema Jitmanu, prerađeno meso od životinja hranjenih travom bolji je izbor od mesa životinja hranjenih žitaricama. Primjerice, istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da goveđe meso s pašnjaka ima znatno viši udio omega-3 masnih kiselina i alfa-linolenske kiseline, koje su korisne za srce, u usporedbi s mesom hranjenim žitaricama.

Hummus

Hummus ponekad može sadržavati mnoge dodatke koji ga čine ultraprerađenim (poput konzervansa, aroma i natrija). Međutim, jednostavan hummus na bazi slanutka često sadrži samo nekoliko sastojaka, a uz to pruža vlakna i nešto proteina. Jitman preporučuje verzije hummusa s maslinovim uljem.

Jogurt

Jogurt dolazi u širokom spektru opcija, od običnih, nezaslađenih varijanti do voćnih varijanti s komadićima keksa i drugih dodataka. Međutim, čak i zaslađeni jogurt izvrstan je izvor probiotika, kalcija i proteina. Konzumacija jogurta povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjen rizik od dijabetesa tipa 2 i nižu stopu smrtnosti od svih uzroka.

Najbolji izbor je minimalno prerađeni, obični jogurt (grčki jogurt ima najviše proteina).

Konzervirane mahunarke

Konzervirane mahunarke ponekad se smatraju ultraprerađenom hranom, ovisno o načinu pripreme i dodanim sastojcima. Ipak, mahunarke (bilo konzervirane ili ne) među najzdravijim su namirnicama. Najbolji izbor su konzerve s niskim udjelom natrija ili one s jednostavnim recepturama koje koriste samo nekoliko sastojaka. Nakon otvaranja, preporučuje se ispiranje i cijeđenje mahunarki, čime se može smanjiti sadržaj natrija za oko 40 %.

Hrvatska
Život