Mađarski recept za savršeno jelo svjetskog okusa
Upravo se u kvalitetnoj mljevenoj paprici očituje razlika između prosječnog i fantastičnog paprikaša.
U mađarske paprikaše obično se dodaje kombinacija dimljene, ljute i slatke paprike u prahu koje jelu daje dodatnu dubinu okusa. Slasnost dobiva od obilne porcije luka koja se pirja na laganoj temperaturi sve dok ne postane mekan i sladak.
U jelu možete upotrijebiti različite komade piletine, ali najbolje rezultate dobit ćete ako koristite meso na kostima i s kožom.
Mađarski paprikaš se tradicionalno poslužuje uz noklice (mađarski nokedli) te uz kremastu salatu na bazi krastavaca po imenu uborka, prenosi Punkufer.hr.
Sastojci za pileći paprikaš:
- 1,3 kg piletine s kožom kostima
- 500 ml pilećeg temeljca
- 200 g kiselog vrhnja
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 3-4 žlice mađarske paprike u prahu
- 3 žlice brašna
- 2 žlice svinjske masti
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 rajčice
- sol i papar po želji
Priprema pilećeg paprikaša:
Rastopite svinjsku mast u većem loncu i na njoj prepržite piletinu sa svih strana. Stavite piletinu sa strane. Na istoj masnoći prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi. Ubacite nasjeckanu rajčice i pirjajte još dvije do tri minute. Začinite sa mađarskom paprikom u prahu, soli i parom. Promiješajte.
Vratite u lonac piletinu i podlijte pilećim temeljcem. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 40 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja i okusi ne sljube. Izvadite ponovo piletinu iz lonca i stavite sa strane.
U zasebnoj zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje i brašno. Dobivenu pastu umiješajte u lonac. Miješajte smjesu nekoliko minuta da izbjegnete stvaranje eventualnih grudica. Kad se paprikaš zgusne, vratite ponovo piletinu i sve dobro promiješajte.
Poslužite toplo. Dobar tek!