Uvođenje kupusa u jelovnik važno je za zdravlje bubrega
Bez funkcionalnih bubrega tijelo ne može funkcionirati dovoljno dobro jer oni igraju važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju. Pročišćavaju krv i pomažu u izbacivanju nepotrebnih elemenata iz tijela te održavanju ravnoteže tekućine, a u tome im može pomoći i konzumacija kupusa.
Kupus sadrži mnoge hranjive tvari koje pozitivno utječu na zdravlje bubrega. Jedna porcija kupusa sadrži 82,1 grama vode, 2,22 grama vlakana, 35 miligrama kalcija, 151 miligrama kalija i 16 miligrama natrija, što su vrlo korisne vrijednosti potrebne za zdravlje bubrega, navodi klix.
Dijetetičarka Jana Greene Hand za Health Digest objašnjava zašto je važno često konzumirati kupus.
– Kako bi naši bubrezi bili mladi i zdravi, preporučuje se da tijelo ne nakuplja natrij. Kupus je izvrstan izbor za bubrežne bolesnike, rekla je.
Naglasila je da ne treba podcjenjivati ni druge važne vrijednosti koje donosi konzumacija kupusa. Hand tvrdi da kupus može pomoći u detoksikaciji bubrega jer je bogat vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B6 i vlaknima.
Ako ste zabrinuti za zdravlje svojih bubrega, važno je da određene namirnice izbacite iz upotrebe jer s vremenom mogu narušiti njihov rad.
Hrana s visokim udjelom natrija, slatka pića i prerađena hrana samo su neki od primjera koji mogu negativno utjecati na zdravlje bubrega i potencijalno uzrokovati bolne bubrežne kamence, prenosi N1.