Važno je što jedemo

Prirodni načini kojim možete spriječiti i usporiti napredovanje osteoporoze

Hrana koja jača kosti i sprječava osteoporozu
pexels-kindelmedia-7298636

Osteoporoza je stanje koje slabi kosti, čineći ih krhkijima i osjetljivijima na prijelome. Riječ je o stanju kojeg se najčešće razvija kroz godine.

Iako se ovo stanje može razviti kako ljudi stare, postoje prirodni načini na koje ga možete spriječiti ili usporiti njegovo napredovanje, navodi Topic Sift.

Hrana bogata kalcijem

Kalcij je ključni mineral za održavanje čvrstoće kostiju. Ako želite zaštititi svoje kosti, konzumacija hrane bogate kalcijem odličan je početak.

Mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira dobro su poznati izvori kalcija, ali ne morate se oslanjati samo na mliječne proizvode. Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat i brokula izvrsne su opcije koje osiguravaju i kalcij.

Hrana bogata vitaminom D

Vitamin D je neophodan jer pomaže vašem tijelu da učinkovito apsorbira kalcij. Bez dovoljno vitamina D, kalcij koji konzumirate možda neće koristiti vašim kostima onoliko koliko bi mogao.

Masne ribe poput lososa, skuše i sardina izvrsni su izvori vitamina D. Žumanjci također sadrže ovaj vitalni vitamin, a određene gljive, osobito one izložene sunčevoj svjetlosti, mogu pružiti biljni izvor vitamina D.

Hrana bogata magnezijem

Magnezij ima ključnu ulogu u pretvaranju vitamina D u njegov aktivni oblik, što zauzvrat pomaže pri apsorpciji kalcija.

Hrana bogata magnezijem mogla podržava zdravlje kostiju i jača vaš koštani sustav.

Orašasti plodovi i sjemenke, osobito bademi, indijski oraščići i sjemenke bundeve, izvrsni su izvori magnezija. Osim toga, cjelovite žitarice, mahunarke i zeleno lisnato povrće dobre su opcije za osiguravanje dovoljnog unosa magnezija u prehrani.

Hrana bogata vitaminom K

Vitamin K pridonosi zdravlju kostiju pomažući u regulaciji kalcija u tijelu i podržavajući proizvodnju proteina koji se vežu na kalcij, jačajući kosti. Lisnato povrće, kao što su špinat, i kelj među najboljim su izvorima vitamina K.

Također možete dodati brokulu, prokulicu i šparoge u svoju prehranu kako biste povećali unos ove hranjive tvari pogodne za kosti.

Hrana bogata proteinima

Proteini su ključna namirnica za održavanje gustoće kostiju. Ako ne unosite dovoljno proteina. Ako ne unosite dovoljno proteina, vaše bi kosti mogle oslabiti, povećavajući rizik od prijeloma.

Nemasno meso, perad, riba, jaja i biljni proteini poput graha, leće i kvinoje izvrsni su izvori proteina koji mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline, koje se obično nalaze u masnoj ribi poput lososa i skuše, mogle bi pomoći u smanjenju upale u tijelu, što je važno za zdravlje kostiju.

Kronična upala može s vremenom oslabiti kosti, pa uključivanje hrane bogate omega-3 u vašu prehranu potencijalno može usporiti gubitak koštane mase i podržati ukupnu snagu kostiju.

Lanene sjemenke, chia sjemenke i orasi također su biljni izvori omega-3 masnih kiselina.

Antioksidansi

Antioksidansi pomažu u zaštiti vaših kostiju od oksidativnog stresa, koji s vremenom može doprinijeti slabljenju kostiju.

Voće poput bobičastog voća, naranči i jabuka, s povrćem poput paprike i rajčice, nudi dobru dozu antioksidansa koji mogu podržati snagu kostiju, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti