Koliko je soli potrebno za kiseljenje kupusa?
U bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa stane 65 litara otopine, za što je potrebno otprilike 2,6 kg soli. U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, ulijeva se voda u bačvu. Postupak se ponavlja dok se bačva ne napuni.
Sezona pripreme zimnice je počela, a pozornost je bitno obratiti i na soljenje, u nadi da već imate potrebno posuđe i odgovarajuće uvjete za skladištenje i kiseljenje kupusa.
Zašto je kiseli kupus “super hrana”?
Tijekom hladnijeg vremena i sezone kruženja viroza, kiseli kupus je pravi izbor u prehrani, jer je pun vitamina C, ali i minerala. Također podržava rad probavnog sustava i ubrzava metabolizam, no ovdje ćemo stati jer nam je fokus na kuhinji, odnosno soli koju je potrebno dodati za najbolji okus i trajnost, piše Danica.rs.
Koliko soli je dovoljno?
Ako se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmjeriti 200 g soli i staviti je u toplu vodu te miješati dok se ne otopi. Na taj način se dobije 4% otopina soli, a ako je posuda manja potrebno je prilagoditi količinu tom omjeru. (0,04 x broj litara). U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, ulijeva se voda u bačvu. Postupak se ponavlja dok se bačva ne napuni.
Prema informacijama sa stranice agroinfoneta, u bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa stane 65 litara otopine, za što je potrebno 2,6 kg soli. Stručnjaci prilikom kiseljenja kupusa ne preporučuju dodavanje ukupne količine soli u vodu odjednom, jer se ne dobiva homogena tekućina.
Na kraju ističemo da kupus treba držati pod vodom, a možete koristiti i prekrižene letvice, prenosi N1.