Sezona pripreme zimnice je počela

Koliko je soli potrebno za kiseljenje kupusa?

Tijekom hladnijeg vremena i sezone kruženja viroza, kiseli kupus je pravi izbor u prehrani, jer je pun vitamina C, ali i minerala
Kiseli kupus, jedna od najpopularnijih namirnica tijekom zime Duško Jaramaz/PIXSELL

U bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa stane 65 litara otopine, za što je potrebno otprilike 2,6 kg soli. U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, ulijeva se voda u bačvu. Postupak se ponavlja dok se bačva ne napuni.

Sezona pripreme zimnice je počela, a pozornost je bitno obratiti i na soljenje, u nadi da već imate potrebno posuđe i odgovarajuće uvjete za skladištenje i kiseljenje kupusa.

Zašto je kiseli kupus “super hrana”?

Tijekom hladnijeg vremena i sezone kruženja viroza, kiseli kupus je pravi izbor u prehrani, jer je pun vitamina C, ali i minerala. Također podržava rad probavnog sustava i ubrzava metabolizam, no ovdje ćemo stati jer nam je fokus na kuhinji, odnosno soli koju je potrebno dodati za najbolji okus i trajnost, piše Danica.rs.

Koliko soli je dovoljno?

Ako se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmjeriti 200 g soli i staviti je u toplu vodu te miješati dok se ne otopi. Na taj način se dobije 4% otopina soli, a ako je posuda manja potrebno je prilagoditi količinu tom omjeru. (0,04 x broj litara). U svakom slučaju, tek kada se sol otopi, ulijeva se voda u bačvu. Postupak se ponavlja dok se bačva ne napuni.

Prema informacijama sa stranice agroinfoneta, u bačvu od 120 litara sa 60 kg kupusa stane 65 litara otopine, za što je potrebno 2,6 kg soli. Stručnjaci prilikom kiseljenja kupusa ne preporučuju dodavanje ukupne količine soli u vodu odjednom, jer se ne dobiva homogena tekućina.

Na kraju ističemo da kupus treba držati pod vodom, a možete koristiti i prekrižene letvice, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti