POTREBNO ILI NE

SDP gura gradnju energane, Zelena akcija i oporba oštro protiv. Tomašević suzdržan

Osim prometa, jedan od najvećih problema svakako je odvoz i zbrinjavanje otpada. Odnedavno se ponovno pojavila ideja o gradnji energane. Gradnju energane u javnost je gurnuo SDP, a protive joj se mnogi oporbeni skupštinski zastupnici, udruge, a i sam Tomislav Tomašević na tu temu kaže da je agnostik, odnosno "ni v rit ni mimo"
Zagreb: Tomašević dao izjavu za medije uoči otvorenja Područnog objekta Dječjeg vrtića Poletarac Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na pitanje o gradnji energane na konferenciji za medije prošlog utorka Tomislav Tomašević je rekao da SDP zagovara energanu, dok su on i njegove kolege agnostici.

Radi se studija izvodljivosti

Tomašević je podsjetio da je studija izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom usvojena u Skupštini grada Zagreba i Skupštini Zagrebačke županije. Rekao da je za taj projekt završena javna nabava, da su poznati projektanti, gdje će biti i kad ga mogu završiti te da će koštati oko 140 milijuna eura.

– Međutim postavlja se pitanje druge građevine, a koja se potencijalno može izgraditi u Zagrebu, a to je energana. S ostatkom iz CGO-a negdje moramo ići, ističe gradonačelnik. Dodaje da možemo spaljivati u vlastitoj energani u Zagrebu ili plaćati privatnicima da taj ostatak termički obrađuju.

– Zato radimo studiju isplativosti koja će reći je li Gradu Zagrebu isplativo graditi takvu energanu, naravno po svim standardima zaštite okoliša i zdravlje ili ne. Kolege iz SDP-a su vjernici u spalionicu, određene udruge zaštite okoliša su ateisti, a mi smo agnostici. Nama će studija dati odgovore pa ćemo vidjeti – rekao je Tomašević.

SDP čvrsto stoji iza energane

Podsjetimo, predsjednik gradske Skupštine Joško Klisović, rekao je da SDP čvrsto stoji iza ideje energane.

– Znamo da je našem koalicijskom partneru to možda u nekom trenutku nezgodno, ali SDP čvrsto stoji iza ideje energane kao neizostavnog dijela cjelovitog upravljanja i gospodarenja otpadom u Zagrebu, rekao je.

Njegov stranački kolega zastupnik Renato Petek kaže da u SDP-u smatraju da je energana potrebna da bi se zatvorio krug u sustavu gospodarenja otpadom u cirkularnoj ekonomiji.

– Ne mora to biti na Resniku. Može biti na nekom drugom mjestu. Ima nekoliko lokacija. Može se vezati uz HEP ili neki od HEP ovih postrojenja jer od energana dobivamo ili toplinske ili električnu energije. Toplinska se može usmjeriti na HEP Toplinarstvo, a u dogovoru s HEP toplinarstvom puštati u sustav, pa će se građani jeftinije možda grijati ili će imati povoljniju cijenu tople vode i grijanja tijekom zime. Vjerujem da bi to svakome bilo zanimljivo rješenje. S druge strane, ako se to ne koristi tijekom zime, onda se može proizvoditi električna energija. Dakle mi moramo zbrinuti te ostatke ostataka. Dakle mi nismo protiv recikliranja, protiv oporabe, nego kad se to sve završi, ono što se ne da iskoristiti u miješanom komunalnom otpadu, kaže gradski zastupnik.

Zelena akcija kaže da je energana loše rješenje

Energani se oštro protive iz Zelene akcije. Gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i gradskoj vlasti poručili su da neće dopustiti spaljivanje otpada. Smatraju da iako su učinjeni neki pozitivni pomaci u odvojenom prikupljanju otpada za onaj neodvojeni dio odabrano je iznimno loše rješenje koje uključuje i spaljivanje otpada.

– Dugi niz godina znamo da je gradonačelnik Bandić htio izgraditi spalionicu otpada u Zagrebu. Planovi oko spaljivanja otpada nastavljaju se i s ovom gradskom vlasti. Još uvijek se ne zna hoće li se otpad slati negdje na spaljivanje ili će se graditi spalionica otpada u Zagrebu. Međutim, oba ta rješenja su iznimno loša i problematična – upozoravaju iz Zelene akcije.

Tomaševićeva manipulacija

S njima se slaže i Udruga za zaštitu okoliša Resnik koja često upozorava na alarmantno stanje gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Podsjećaju da je Grad Zagreb predstavio jednostrani raskid Ugovora o koncesiji za pročišćavanje otpadnih voda kao uspjeh i financijsku uštedu, no upozoravaju na nepredvidive troškove koji tek trebaju biti utvrđeni.

Tvrde da je ovaj potez bio usmjeren na omogućavanje izgradnje novog Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, što je smatraju manipulacija gradonačelnika Tomaševića.

Ističu i da se planira izgradnja još jednog odlagališta i spalionice, što bi dodatno opteretilo građane. Novi ugovor o izradi projektne dokumentacije, vrijedan 593.500 EUR, planira povećanje količine otpada i spaljivanje, umjesto smanjenja.

Iz Resnika upozoravaju na opasne posljedice za zdravlje i okoliš te pozivaju na hitnu promjenu vlasti ističući da su dosadašnji potezi vodili ka stvaranju kaosa umjesto rješenja problema otpada.

Poraz održive zelene održive politike

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kaže kako je spaljivanje otpada veliki biznis od kojeg građani imaju malu korist.

Dobrović kaže kako je to još jedan dokaz da je Tomašević potpuno odustao od cjelovitog i kružnog gospodarenja otpadom.

– Ne samo da je odustao, on je tu ideju pregazio. Iako se Tomašević predstavlja kao zeleni političar, ovo je poraz njihove zelene održive politike. A SDP nema pojma blage veze. Joško Klisović oko energije samo lupeta. Vidjeli su da masovni mediji govore o spaljivanju otpada kao nužnom dijelu zbrinjavanja otpada, pa su požurili pokazati neku inicijativu. Naravno, sve se to odvija pod utjecajem industrije. Za kompostiranje i odvajanje te recikliranje otpada industrija skoro ne postoji, a korist za društvo i grad bila bi velika.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika