gotovo u tren oka

Nema jednostavnijeg i finijeg kolača od jabuka od ovoga

Ova slastica je slična klasičnom clafoutisu, ali umjesto trešanja koristi se drugo voće poput bresaka ili pak jabuka i krušaka koje su sada u sezoni
micheile-henderson-jQHASEJp44Y-unsplash Unsplash/Ilustracija

Kolač flognarde spada u onu kategoriju slastica koje su jednako ukusne koliko i jednostavne za pripremu. Flognarde je desert je podrijetlom iz drevne francuske pokrajine Limousin (danas Nova Akvitanija) koji se priprema u pećnici.

Za njegovu pripremu narezano voće se posloži u posudu za pečenje, a potom prelije tekućim tijestom od jaja, brašna, mlijeka, šećera, prenosi tportal.hr.

Nakon što se tijesto tijekom pečenja stegne, tekstura je slična pudingu, a u ovom desertu može se uživati dok je topao ili dobro ohlađen. Odlično se slaže s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.

Potrebni sastojci:

  • 3 velike jabuke
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 125 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • 20 g maslaca (za podmazivanje kalupa)
  • Šećer u prahu (za posipanje na kraju)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli ili četvrtasti kalup promjera oko 24 cm premažite maslacem.
  2. Jabuke, ili neko drugo voće po izboru, ogulite i narežite na komadiće ili ploške.
  3. U velikoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. U smjesu jaja i šećera dodajte brašno i prstohvat soli. Dobro promiješajte da ne bude grudica.
  4. U smjesu malo po malo dodajte mlijeko i po želji vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatko i tekuće tijesto.
  5. Na dno namašćenog kalupa ravnomjerno rasporedite prethodno narezane komadiće jabuka. Tekuću smjesu prelijte preko voća.
  6. Pecite 35-40 minuta ili dok vrh ne porumeni, a čačkalica zabodena u sredinu izađe čista.
Gastro
Hrvatska