Nema jednostavnijeg i finijeg kolača od jabuka od ovoga
Kolač flognarde spada u onu kategoriju slastica koje su jednako ukusne koliko i jednostavne za pripremu. Flognarde je desert je podrijetlom iz drevne francuske pokrajine Limousin (danas Nova Akvitanija) koji se priprema u pećnici.
Za njegovu pripremu narezano voće se posloži u posudu za pečenje, a potom prelije tekućim tijestom od jaja, brašna, mlijeka, šećera, prenosi tportal.hr.
Nakon što se tijesto tijekom pečenja stegne, tekstura je slična pudingu, a u ovom desertu može se uživati dok je topao ili dobro ohlađen. Odlično se slaže s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.
Potrebni sastojci:
- 3 velike jabuke
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 125 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
- 20 g maslaca (za podmazivanje kalupa)
- Šećer u prahu (za posipanje na kraju)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli ili četvrtasti kalup promjera oko 24 cm premažite maslacem.
- Jabuke, ili neko drugo voće po izboru, ogulite i narežite na komadiće ili ploške.
- U velikoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. U smjesu jaja i šećera dodajte brašno i prstohvat soli. Dobro promiješajte da ne bude grudica.
- U smjesu malo po malo dodajte mlijeko i po želji vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatko i tekuće tijesto.
- Na dno namašćenog kalupa ravnomjerno rasporedite prethodno narezane komadiće jabuka. Tekuću smjesu prelijte preko voća.
- Pecite 35-40 minuta ili dok vrh ne porumeni, a čačkalica zabodena u sredinu izađe čista.