NATJEČAJ U TIJEKU

Tomašević planira potrošiti 12 milijuna eura na izvoz smeća; Klasić: Gradonačelnik se pretvara u Pinokija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević spreman je potrošiti 12 milijuna eura kako bi zagrebački miješani komunalni i biootpad vozio izvan Grada Zagreba. Plan je da se kroz dvije godine omogući odvoz miješanog komunalnog, neopasnog, biootpada, ostataka s ulica te ostalog otpada od njegove mehaničke obrade na udaljenu, nepoznatu lokaciju ili više njih, a moguće je da neke budu i u inozemstvu
Zagreb: Konferencija za medije HSLS-a Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić kaže da novootvoreni natječaj Grada Zagreba za prijevoz miješanog komunalnog otpada vrijedan 12 milijuna eura otkriva pravu sliku gospodarenja otpadom te nas podsjeća na veliku aferu bivše gradske uprave 2018. kada se za 6,5 milijuna eura izvozilo zagrebački mulj s pročišćivača diljem Hrvatske i Mađarske, a protiv čega je Tomislav Tomašević žestoko protestirao.

– Sada su se uloge očigledno zamijenile, a politika gospodarenje otpada gradske uprave ostala je nepromijenjena konstanta, promijenile su se samo čelnici gradske uprave. Nekad smo pitanje otpada iz pročišćivača rješavali izvozom, a danas nova gradska uprava namjerava komunalni otpad izvoziti u zemlju i inozemstvo, kaže naš sugovornik.

Zar smo toliko bogati da nam netko drugi brine o otpadu?

Podsjeća da Zagrepčani prema dostavljenim podacima Ministarstvu gospodarstva odlažu manje miješanog komunalnog otpada što je gradonačelnik Tomašević predstavio kao uspjeh svoje gradske uprave u gospodarenju otpadom.

– Pritom je sigurno slučajno zaboravio spomenuti da je broj divljih odlagališta u Zagrebu narastao s otprilike pet tisuća na preko osam tisuća i da se u žutim vrećicama za prikupljanje odvojene plastike i ambalaže nalazi 40 posto komunalnog otpada. Ali dobro, to je statistika, a pravo stanje smeća i otpad vidljivo nam je na Zagrebačkim cestama, ističe Klasić.

Sarkastično primjećuje je očigledno je da su Zagrepčani uz najveći porez prema Gradskoj upravi dovoljno bogati da plaćaju da neko drugi brine o našem otpadu i po zarađuje na našem smeću.

– Ne znamo samo gdje su nestale zelene politike gradonačelnika Tomaševića i stranke Možemo koje su obećavali provesti odmah nakon izbora. Izrada i usvajanje Plana gospodarenja otpada kasni već godinama, a sada se dovodimo u situaciju da se radi GUP za građevine za gospodarenje otpadom, a da prethodno nije definiran kapacitet obrade otpada, prostorne dimenzije i predviđena tehnologijama obrade, nabraja Klasić.

Stranka Možemo samo deklarativno provodi zelene politike

Natječaj Grada Zagreba za prijevoz komunalnog otpada na domaće i inozemne lokacije zapravo otkriva puno toga.

– Iz predviđene veličine planiranih sredstava i količine otpada izvjesno je da je moguć odvoz otpada u neke energane u druge zemlje, kao da energane u inozemstvu ne ispuštaju plinove u istu atmosferu, naglašava saborski zastupnik.

– Ovakvo upravljanje Zagrebom pokazuje da stranka Možemo samo deklarativno provodi zelene politike bez stvarnih kapaciteta u upravljanju gospodarenju otpadom, a gradonačelnik Tomašević sve više se pretvara u Pinokija, zaključuje za kraj razgovora Darko Klasić.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika