NIŠTA OD ZATVARANJA?

Tomaševićev prostorni plan omogućit će proširenje Jakuševca?

Iz Inicijative za Jakuševec na društvenim mrežama upozorili su da se prema novom prijedlogu izmjena Generalnog urbanističkog plana omogućuje proširenje odlagališta Jakuševec i rekonstrukcija postojeće građevinske dozvole kojom će se otvoriti put za izgradnju novih postrojenja.
jakuševec otpad smetlište Marin Tironi/PIXSELL

Ističu da iako je zatvaranje odlagališta “Jakuševec” bilo središnja tema aktivističke borbe Tomislava Tomaševića i razlog zbog kojeg su mu mnogi dali povjerenje, da su prvi potezi njegove vlasti pokazali su da ta priča ima sasvim drugačiju pozadinu.

– Proširenje odlagališta na nove prostore za skladištenje i obradu otpada (SOC) te izdavanje dozvola bez javnog savjetovanja i studije utjecaja na okoliš za 250 000 tona otpada na adresi Tišinjska 71, jasni su znakovi da se politika Tomaševića i njegove ekipe kreće u suprotnom smjeru od onoga što su obećavali, tvrde.

Dodaju da ono što se skriva u izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji je trenutno u fazi javnog savjetovanja, prelazi sve granice.

– Omogućuje se proširenje odlagališta Prudinec-Jakuševec i rekonstrukcija postojeće građevinske dozvole kojom će se otvoriti put za izgradnju novih postrojenja, tvrde iz Inicijative za Jakuševec

Kaži i da se prostor kompostane na Prudincu, koji je do sada bio zaštićen kao zona čiste vode (V2), pretvara se u infrastrukturno područje gdje će se, u skladu s Planom gospodarenja otpadom, moći graditi što god se zamisli.

– Očito je da Grad Zagreb već godinu dana kasni s donošenjem Plana gospodarenja otpadom jer čeka izmjenu GUP-a kako bi svoja prava lica i planove u vezi Jakuševca konačno proveo u djelo, zaključili  su iz Inicijative za Jakuševec.

Aktualno
Grad Zagreb