NA RUŠEVINAMA ZGRADE

VIDEO/FOTO Mještani “otvorili” vrtić u Novom Retkovcu: Takvi projekti su za Tomaševića prezahtjevni!

Upravo onako kako smo ranije najavili građani Novog Retkovca "otvorili" su dječji vrtić. Vrpcu su prerezali nezavisna skupštinska zastupnica Gordana Rusak i Trpimir Majcan predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava
Zagreb: Otvorenje prostora namijenjenog za vrtić u Donjem Retkovcu Luka Batelic/PIXSELL

Podsjetimo, nakon što se više od pola godine nije ništa radilo na prenamjeni zgrade Mjesnog odbora Novi Retkovec u dječji vrtić, dogodilo se ono na što su građani na prosvjedu početkom srpnja upozoravali – zgrada je početkom kolovoza srušena, oni su ostali bez prostora, a djeca bez igrališta. Vrtić kojem su se u gradu nadali da će biti završen ove godine nije nikome ni na vidiku. U utorak su ga sami otvorili.

 – Protesti građana koji su bili korisnici prostora mjesnog odbora Novi Retkovec nisu zaustavili gradsku vlast da krene s prenamjenom tog prostora u dječji vrtić, ali ih je u tome na kraju spriječila vlastita nesposobnost, zaključuje zastupnica Gordana Rusak

Podsjetila je da su i građevinski stručnjaci upozoravali da taj objekt tu prenamjenu neće izdržati, no ta su upozorenja ignorirali.

Epilog cijele ove priče je taj da se taj scenarij obistinio i objekt je srušen, a danas se nalazimo na ruševinama onoga što je nekad bila zgrada mjesnog odbora Novi Retkovec i na tim ruševinama “otvorili” smo nepostojeći novi dječji vrtić čiji je rok završetka bio 30. rujan, kaže zastupnica. 

Ističe kako su prostor su izgubili bivši korisnici, a djeca ga nisu dobila!

– Ovaj srušeni objekt je energetski obnovljen europskim sredstvima pred manje od 5 godina pa se nije smio niti prenamijeniti, a još manje srušiti tako da nam predstoji i vraćanje tog novca! Dakle, šteta je trostruka!, naglašava.

Rušiti znaju, graditi ne znaju

Pozvala je institucije da preispitaju odgovornost Tomaševića ali i odgovornost nadležnog ureda koji je izdao građevinsku dozvolu za nastalu štetu!

– Tražim i očitovanje o odgovornosti svih onih koji su u ovome sudjelovali, projektanta gospodina Hrvoja Malčića, glavnog izvođača radova, poduzeća Palam iz Sesveta kao i poduzeća koje je provodilo nadzor, poduzeće Mlasing iz Zagreba, rekla je zastupnica.

Također gradske vlasti upitala je zbog čega nisu ostvarili druge projekte u Donjoj Dubravi.

– Zbog čega nisu započeli gradnju vrtića Ivane Brlić Mažuranić za koji su naslijedili građevinsku dozvolu? Zašto nisu započeli gradnju osnovne škole između Čulinca i Trnave za koju su također naslijedili dozvolu i gdje je bilo planirano smjestiti i nekoliko vrtićkih skupina. Tada bi ovaj prostor mjesnog odbora ostao korisnicima, a za djecu bi bilo dovoljno prostora. Takvi projekti su za njih prezahtjevni! Rušiti znaju, graditi ne znaju, zaključuje gradska zastupnica.

Aktualno
Grad Zagreb