Prosvjed u Novom Retkovcu

Rusak: Tomašević treba preuzet odgovornost za devastaciju gradskog prostora

Zastupnica u Gradskoj skupštini Gordana Rusak rekla je kako je Gradska uprava oduzela prostor bivšim korisnicima pod krinkom brige za djecu, a da sada zgrada nakon započetih radova ne koristi više nikome
Zagreb: Prosvjed stanovnika Donje Dubrave i drugih gradskih četvrti zbog nestručnog i samovoljnog djelovanja gradske vlasti Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Građani Donje Dubrave i drugih gradskih četvrti, umirovljenici i članovi raznih udruga okupili su se na konferenciji za novinare ispred prostorijama MO Novi Retkovec kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nestručnog i samovoljnog djelovanja gradske vlasti, zbog čega je devastiran prostor mjesnog odbora koji je trebao biti prenamijenjen u dječji vrtić.

Zastupnica u Gradskoj skupštini Gordana Rusak rekla je kako je Gradska uprava oduzela prostor bivšim korisnicima pod krinkom brige za djecu, a da sada zgrada nakon započetih radova ne koristi više nikome.

– Narušena joj je statika, uništena je i zarasla u korov. Ovdje se ništa ne radi već više od pola godine, a uništeno je i zaraslo u korov i jedino javno dječje igralište na ovom području tik do prostora mjesnog odbora, kaže Rusak.

Smatra kako je to još jedan dokaz da se vuku potezi koji nisu utemeljeni na struci i da se u ovu zgradu nije smjelo dirati na što je struka upozoravala!

Tomislav Miletic/PIXSELL

– Tražim od gradonačelnika da preuzme odgovornost za ovu devastaciju gradskog prostora i da odgovori tko će snositi troškove štete. Tražim da se zgrada vrati u prvobitno stanje i vrati korisnicima, rekla je gradska zastupnica.

Dodala je i da je potrebno i adekvatno rješenje za djecu koja su trebala koristiti ovaj prostor od rujna!

– Iz svojih ladica Tomašević neka izvadi kompletan projekt za novi dječji vrtić Ivane Brlić Mažuranić sa svim pratećim dozvolama i neka započne gradnju tog vrtića i to odmah! To je mogao istog dana kada je stupio na vlast jer je sve bilo spremno za početak gradnje! Neka odgovori na pitanje zašto nije započeta gradnja tog vrtića koji je već odavno trebao biti završen, kazala je Rusak.

Tomašević posegnuo još jednom za politikom podijeli pa vladaj

Smatra kako je prenamjenom mjesnih odbora u neadekvatne vrtićke prostore Tomašević posegnuo još jednom za politikom podijeli pa vladaj, generirajući sukob između korisnika tih prostora i roditelja vrtićke djece!

Tomislav Miletic/PIXSELL

– Već viđeno i primijenjeno i na drugim skupinama ljudi, od roditelja odgojitelja, taksista, ugostitelja pa do stanara u gradskim stanovima. Gradonačelniku poručujemo dosta je pritisaka, jednostranih odluka, nestručnosti i katastrofalnog upravljanja gradom. Dosta nam je šerifa bez ikakvih kompetencija na čelu grada, naglasila je zastupnica Rusak.

Mladen Cetinja, potpredsjednik Vijeća GČ Donja Dubrava, istaknuo je da je Vijeće pratilo sve što se događalo u vezi s objektom MO.

Objasnio je da je na 38. sjednici Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava, kao i više puta prije toga, objekt MO bio na dnevnom redu, gdje su vijećnici tražili očitovanje od građevinske inspekcije da izvrši očevid i utvrdi je li objekt siguran za daljnje radove i procjenu statike objekta.

Tomislav Miletic/PIXSELL

– Zaključak sa sjednice po ovom pitanju dostavljen je Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove te Državnom inspektoratu – Građevinskoj inspekciji na daljnje postupanje. Još uvijek čekamo odgovor i očitovanje Gradskog ureda, istaknuo je Cetinja.

Ili je u planu bilo uzurpiranje javnog parka kako bi se koristio za potrebe vrtića?

Marina Lujić, dugogodišnja djelatnica u sustavu predškolskog odgoja i tajnica stranke Plavi grad, naglasila je kako je bitno istaknuti kako prostori koji nisu namjenski pravljeni za vrtiće, a u postupku su prenamjene trebaju proći procjenu skupine stručnjaka kako bi se dobilo rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima. Istaknula je da su pravila vrlo stroga, definirana Zakonom o predškolskom odgoju te da se opravdano postavlja pitanje koliko bi ova građevina i nakon renovacije uz popratnu vrlo oskudnu zelenu površinu mogla dobiti rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima za vrtić.

– Ili je u planu bilo uzurpiranje javnog parka kako bi se koristio za potrebe vrtića? Jasno je definirano kako je potrebno 30m2 po djetetu kako bi se sagradili svi popratni sadržaji za rad vrtića. Ovo definitivno nije adekvatan prostor za dječji vrtić. Brojni korisnici ostali su bez mogućnosti realiziranja svojih aktivnosti, plan za prenamjenu u dječji vrtić nije realiziran. Učinjena je velika i materijalna šteta a prostor oko MO postao je zbog neodržavanja i veliki sanitarno-higijenski problem, rekla je Marina Lujić naglasivši da je Tomašević sa suradnicima rješavajući jedan problem uspjeli su stvoriti nekoliko ozbiljnijih.

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Aktualno
Grad Zagreb
Politika