20. državno natjecanje u oranju

VIDEO/FOTO Najbolji hrvatski orači na natjecanju u Velikoj Gorici. Majdak: Bit će izazovnije, no ne sumnjam u vašu spretnost

Na parcelama u Kurilovcu traje državno natjecanje u oranju na kojem sudjeluje 26 orača iz 13 županija
20240928_105349

Povodom 105. obljetnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača, Ministarstvom poljoprivrede, Gradom Velika Gorica i BC Institutom d.d. održat će se jubilarno 20. državno natjecanje u oranju.

Ova prestižna manifestacija okuplja najbolje orače iz cijele zemlje, koji će se natjecati u vještini oranja i predstavljati svoju regiju u borbi za titulu najboljeg orača Hrvatske. Natjecat će se 26 orača – 13 u kategoriji plugova ravnjaka i 13 u kategoriji plugova premetnjaka.

-Ovo natjecanje ne simbolizira samo našu dugu tradiciju, već i naše poštovanje prema zemlji koja nas sve hrani i spaja. Svaki od vas svojim trudom i vještinom pokazuje kako rad na zemlji zahtjeva srce, predanost i znanje. Vi ste pravi čuvari ove plemenite vještine i našeg poljoprivrednog nasljeđa- istaknula je ispred Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača Morana Tomičić.

Nakon 2016. godine državno natjecanje ponovno se održava u Velikoj Gorici.

-Dočekalo nas je kišovito vrijeme, no nadam se da će te se svi naći u svojoj brazdi- kratko je kazao ispred Grada Velike Gorice Marko Kos.

Natjecanje je službeno otvorio državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Tugomir Majdak.

-Ovdje u Turopolju zemlja je bogata i tvrda. Danas će te ju imati malo mekšu zbog ove kiše, zbog čega će biti izazovnije, no ja ne sumnjam da će te vi to savladati- kazao je otvarajući natjecanje Tugomir Majdak.

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvarit će pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj.

 

Agro
Događanja
Velika Gorica