Zagreb ovisan o porezu na dohodak

Ivanov: Rast plaća i prihoda od poreza na dohodak, Zagrebu nije osigurao pretjeran višak. Više od 35 posto odlazi na rashode za zaposlene

Hoće li se trend rasta plaća nastaviti i sljedeće godine, to ćemo vidjeti
Zagreb: Zgrada Poglavarstva grada Zagreba Photo: Davor Puklavec/24sata

Grad Zagreb izrazito je ovisan o porezu na dohodak jer iz tog izvora dolazi gotovo polovica njegovih prihoda. Rast plaća u javnom sektoru već ih je povećao. Hoće li se trend rasta plaća nastaviti i sljedeće godine, to ćemo vidjeti.

– Ako će biti rasta plaća, onda će i prihodi Grada Zagreba, unatoč činjenici da se maksimalna stopa smanjuje od poreza na dohodak, moći rasti. S druge strane, ako tog rasta plaća neće biti ili završimo u nekim recesijskim zbivanjima, onda će i Grad iz poreza na dohodak namirivati manje prihoda – kaže profesorica s Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov za Radio Sljeme.

Međutim, rast plaća i prihoda od poreza na dohodak, u gradskom proračunu nije osigurao pretjeran višak jer mu više od trideset pet posto odlazi na rashode za zaposlene – kojima su plaće također porasle. Dodatno opterećenje za proračun je povećanje osobnog odbitka na koji se ne plaća porez. On je povećan jer je inflacija realno smanjila rast naših plaća. Međutim, Zagreb, koji ima najveće plaće u Hrvatskoj, daje puno poslovnih mogućnosti i u njemu radi jako puno ljudi iz javnog sektora.

– Naš rast plaća koji se dogodio, ja mislim da će kompenzirati sve te efekte povećanja iznosa osobnog odbitka. – smatra profesorica Ivanov.

Grad Zagreb u svakom će slučaju nadomjestiti prihode kroz novi porez na nekretnine.

– Ja očekujem da će ići na najvišu stopu zato što su rashodi od grada veliki. Možda bi i Grad mogao biti pametan kad upravlja svojim financijama na dugi rok. Ta stopa poreza na nekretnine se može mijenjati puno češće pa recimo da ga dignu na 6 EUR/m2, neka si ostave prostor za loša vremena kada neće imati dostatne prihode da ga onda eventualno mogu povećati na višu razinu. –

Nova porezna reforma neće utjecati na cijene nekretnina, niti će većini građana donijeti velike promjene, zaključuje profesorica Marijana Ivanov.

Gospodarstvo
Grad Zagreb