NAKON IZBORA HAJDAŠ DONČIĆA

Puhovski: SDP znači stranka dosadnih političara. Još će godinama, decenijama biti druga stranka u Hrvatskoj

Siniša Hajdaš Dončić u subotu je izabran za novog predsjednika SDP-a, a za 01 Portal profesor Žarko Puhovski kaže kako je izborom Siniše Hajdaš Dončića SDP odlučio ostati druga stranka u Hrvatskoj
Zagreb: Tribina Promjena imena Trga maršala Tita Goran Stanzl/PIXSELL

Dončić je s 4447 glasova (56,46 posto) pobijedio gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića koji je dobio 3430 (43,54) glasova. U drugom krugu unutarstranačkih izbora u SDP-u izišlo je nešto manje od 40 posto birača.

Hajdaš Dončić je u pobjedničkom govoru poručio da bez SDP-a nema pozitivnih promjena u Hrvatskoj te da želi da SDP bude prva, a ne druga stranka u Hrvatskoj.

– Zahvaljujem svim članicama i članovima koji su izašli na izbore, koji su glasali i za Zorana i za mene, da smo pokazali da smo jedna od najjačih hrvatskih stranaka i bez SDP-a u Hrvatskoj nema pozitivnih promjena. Bio sam vrlo jasan i rekao sam da želim da SDP bude prva, a ne druga politička stranka u Hrvatskoj, poručio je novi čelnik SDP-a.

SDP je izgubio profil

Politički analitičar Žarko Puhovski za 01 Portal kaže kako je izborom Siniše Hajdaš Dončića SDP odlučio ostati druga stranka u Hrvatskoj.

– Siniša Hajdaš Dončić do sada nije pokazao, ni po čemu u svom političkom životu da je čovjek inicijative ili da je čovjek bilo kakve strategije. On je naprosto bio jedna vrsta partijskog funkcionara, koji kao što mu ime kaže, funkcionira, moja baka bi rekla štrika u zadanim okvirima, kaže profesor Puhovski.

Iz tih razloga naš sugovornik smatra kako on nije dobar čovjek za prvo mjesto u stranci, za vođu.

– I bojim se da će se to pokazati. Je li to tako? Vidjet ćemo, to mi se čini vjerojatnim, kaže profesor Puhovski.

Kod SDP-a profesor Puhovski vidi dva problema. Jedan je, kaže naš sugovornik isti kao kod svih stranaka u Hrvatskoj, dok je kod SDP-a to posebno naglašeno – programski.

– SDP je naprosto izgubio profil. On je danas jedna solidna konzervativna stranka, a ne socijaldemokratska, a kamoli lijeva, kaže Puhovski.

SDP nema temeljne organizacije

Drugi problem je statutarne i organizacijske prirode.

– Ispada da zapravo u gotovo polovini Hrvatske SDP nema od temeljne organizacije. Sve su ih raspustili, a dolaze lokalni izbori. SDP je uz HDZ bio jedina stranka koja je imala mrežu organizacija po čitavoj Hrvatskoj i to su izgubili. Sad bi morali napraviti dvije stvari paralelno, a bojim se da će to biti preteško za Hajdaš Dončića, smatra profesor Puhovski.

Jedna od stvari koju bi SDP-ovci morali napraviti je doći sebi programski, smatra naš sugovornik.

– Osvijestiti se programski u smislu socijaldemokratske ljevice i s druge strane, ustrojiti se statutarno, da imaju ustrojene lokalne organizacije počevši od Zagreba, preko Splita na dalje, a koje bi bile u stanju kandidirati na lokalnim izborima, kaže Puhovski.

Milanović SDP čuva na drugoj poziciji

Na pitanje je li izborom Hajdaš Dončića liderska bitka u SDP-u napokon gotova, Puhovski kaže da ne. – Oni su naprosto pokrpali rupe, smatra profesor i dodaje da su pokazali da još uvijek većina ljudi u stranci prihvaća udobnu poziciju druge stranke u Hrvatskoj i da im je to sasvim dobro.

– Pokazali su da se ne žele dovoljno angažirati, a što se vidi po izlaznosti članova na unutarstranačke izbore, da bi se nešto doista promijenilo, kaže naš sugovornik.

I dok bi druge stranke, nakon izgubljenih izbora, promijenile vrh i politiku stranke, odnosno izabrali nešto novo, SDP-ovci su odlučili, čak i nakon svih izgubljenih izbora, ostati čvrsto u zagrljaju Zorana Milanovića. Nije došlo ni do velike promjene imena u Predsjedništvu SDP-a i Glavnom odboru. Puhovski na to kaže da Milanović SDP čuva na drugoj poziciji.

SDP-ovci nisu u stanju nametnuti promjene

– I Grbin i Hajdaš Dončić su non stop posljednjih tjedana ponavljali da neki zlurado očekuju propast SDP-a i da toga neće biti. I doista izgleda neće propasti, on će još godinama, decenijama biti druga stranka u Hrvatskoj. Ali ništa više od toga. I nije jasno kakav je njihov program. Oni nemaju, ponavljam opet, niti neku strategiju, niti neke taktički izvedene pozicije koje bi bile jasno različite od onoga što vladajuća nomenklature zastupa i onda naravno nije jasno tko bi za njih glasao. A ujedno su oni još u situaciji da ovo SDP znači stranka dosadnih političara, jer nemaju ni ljude koji bi nekoga mogli privući sebi makar svježinom ideja, makar originalnošću nastupa, makar stilom. Ni to nemaju, kaže Puhovski.

Naš sugovornik podsjeća da su sad tijekom unutarstranačkih izbora imali jedan alternativni pokušaj promjene stranačke politike sa Sanjom Major no ističe da je ona završila na posljednjem mjestu.

Profesor Puhovski osvrnuo se i na poruku Hajdaš Dončića nakon pobjede na unutarstranačkim izborima u kojoj je novi šef SDP-a rekao kako u Hrvatskoj nema pozitivnih promjena bez SDP-a.

– To je nažalost istina. Jer niti su SDP-ovci u stanju promjene nametnuti, niti zamijeniti HDZ, a nisu u stanju HDZ prisiliti da na neki način prihvati barem neka rješenja koja bi bila drukčija od sadašnje politike vlade, zaključuje za 01 Portal profesor Žarko Puhovski.

Hrvatska
Politika