Uvode se tri promjene

Hrvatima od siječnja ponovno rastu plaće

Najveće koristi trebali bi osjetiti građani s višim plaćama
Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu Igor Soban/PIXSELL

U sklopu novog kruga porezne reforme Vlada planira dodatno rasteretiti plaće. Prema zasad neslužbenim informacijama, u igri su tri promjene vezane uz osobni odbitak i porezne stope, a najveće koristi trebali bi osjetiti građani s višim plaćama

Prva mjera koju je ministar Primorac najavio još početkom srpnja je povećanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura. Riječ je o neoporezivom dijelu dohotka koji se planira povećati za 40 eura. Druga promjena, koja prvenstveno ide na ruku zaposlenima s visokim plaćama, dizanje je praga za oporezivanje po višoj stopi poreza na dohodak. Sada se po višoj stopi (od 25 do 35,4 posto) oporezuju dohoci iznad 4200 eura mjesečno, a taj se prag planira povećati na 5000 eura. Ovim rješenjem vladajući izlaze u susret zahtjevima poslodavaca da se porezno rasterete plaće visokoobrazovanih stručnjaka.

Dodatno rasterećenje mogu očekivati stanovnici gradova s visokim poreznim stopama. Naime, prema neslužbenim informacijama, Vlada planira dodatno spustiti maksimalne stope poreza na dohodak koje su uveli pojedini gradovi. Uvjerljivo najviše porezne stope ima Grad Zagreb, u kojem niža stopa iznosi 23,6 posto, a viša 35,4 posto. Ministar Primorac razmišlja o ujednačenju stopa za sve jedinice lokalne uprave tako da niža stopa može iznositi najviše 22 posto, a viša 33 posto. Inače, u većini gradova i općina niža stopa iznosi 20, a viša 30 posto. Ako zaživi ova ideja, osim Zagreba, porezne stope morat će spuštati u Rijeci, Sisku, Gospiću, Ludbregu, Vrbovskom, Supetru, Vodnjanu i još nekolicini manjih općina.

Navedene porezne izmjene svim zaposlenima će donijeti nešto viša primanja, a najveću korist mogu očekivati oni s plaćama znatno iznad prosječnih. Kako će se navedene porezne promjene odraziti na primjeru prosječne plaće i plaće četiri puta veće od prosjeka za osobu zaposlenu u Zagrebu, a koja ne koristi olakšice za uzdržavane članove?

Tportal piše da računica pokazuje da će se zaposlenom s prosječnom hrvatskom plaćom, koja je u srpnju iznosila 1821 euro u bruto iznosu, povećanjem osobnog odbitka i korekcijom niže porezne stope neto plaća povećati za nešto više od 23 eura. Istovremeno, zaposlenom s plaćom u visini četiri prosječne plaće, nakon povećanja osobnog odbitka, korekcije niže i više porezne stope te pomicanjem praga za oporezivanje po višoj stopi, neto plaća će porasti za 194 eura.

Smanjit ćemo stopu poreza i direktno povećati plaće

– Mi procjenjujemo da postoji prostor da direktnom zakonskom odlukom Sabora na prijedlog Vlade smanjimo tu stopu (poreza na dohodak) i da ljudima direktno povećamo plaću, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković najavljujući poreznu reformu.

Službene informacije o prijedlozima poreznih izmjena očekuju se idućeg tjedna, kada će biti jasnija slika o njihovim učincima, prenosi N1.

Aktualno
Hrvatska