NEZAVISNA ZASTUPNICA

Vasić o Tomaševićevom natječaju za savjetnike: Angažirao je konzultante da ga konzultiraju o mišljenju konzultanata

Nezavisna zastupnica Dina Vasić za 01Portal kaže kako je ovo već tipično za platformu "Htjeli bismo al' ne znamo kako" i ponovno štetno za Zagreb
Zagreb: Dina Vasić o SDP-u i Možemo Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb raspisao je javnu nabavu u kojoj traži financijskog savjetnika nakon što je jednostrano raskinuo koncesijski ugovor za pročistač otpadnih voda sa Zagrebačkim otpadnim vodama. U Gradu procjenjuju da bi taj posao mogao stajati 490.000 eura plus PDV. Takav natječaj dolazi nakon što je gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio kako je upoznat sa svime što dolazi nakon raskida ugovora.

Podsjetimo, Grad je u proceduru oko jednostranog raskida ugovora, potpisanog 2000. te je na snazi trebao biti do 2028. godine, krenuo u siječnju, kad je odluka o tome izglasana na Skupštini. U srpnju je gradonačelnik Tomislav Tomašević donio zaključak u kojem se ugovor s 3. kolovoza i službeno raskida.

Grad je sklopio ugovor s odvjetničkim društvom Škurla, Durmiš i Spajić, koji s pravne strane vodi priču vezanu za raskid ugovora i kao pomoć angažirao je međunarodnu konzultantsku tvrtku Mazars. Oni su pak utvrdili, kako je prezentirao Tomašević, da bi ostajanje u ugovoru bilo skuplje nego izlazak iz njega.

Na posljednjoj sjednici Skupštine, održanoj početkom rujna, na pitanje zastupnika Zorislava Antuna Petrovića (Zelena alternativa – Održivi razvoj Hrvatske) oko cijene raskida Tomašević je kazao da ona još nije poznata jer nema dogovora sa ZOV-om.

Robert Anic/PIXSELL

– Ako do dogovora ne dođe, o tome će odlučiti arbitražni sud. Nismo u to ušli bez analiza. Da je ostalo u privatnim rukama, ne bismo mogli treći stupanj sufinancirati iz fondova EU-a, rekao je Tomašević.

Nama gradonačelnik kao da je došao iz vrtića

Nezavisna zastupnica Dina Vasić za 01 Portal kaže kako je ovo već tipično za platformu “Htjeli bismo al’ ne znamo kako” i ponovno štetno za Zagreb.

– Dakle, on sad dva puta angažira konzultante: da ga konzultiraju o mišljenju konzultanata. Ima li išta u gradu za što njemu ne treba savjetnik? Nama gradonačelnik kao da je došao iz dječjeg vrtića pa mu trebaju tete koje će ga držat za ruku da prijeđe cestu, kaže zastupnica.

Pita kako to da se sada Tomašević zna koji će biti konačan i/ili najgori mogući financijski scenarij.

– Profesionalno vođenje takvog jednog pothvata kao što je raskid koncesijskog ugovora zahtijeva da se izrade tri scenarija. Prvi je najoptimističniji odnosno uz najniže troškove za Grad Zagreb. Drugi je worst case odnosno najgori slučaj dakle maksimalna cijena odnosno maksimalna šteta koja može nastati za Grad Zagreb i jedan srednji odnosno najvjerojatniji scenarij. Odluka se donosi tako da ako smo spremni i u mogućnosti podnijeti najlošiji mogući scenarij onda se ide u realizaciju, rekla je Dina Vasić i dodala da je sve drugo klađenje, odnosno kockanje.

– Zagreb nije kockarnica!, naglašava zastupnica Dina Vasić.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika