Šnenokle kakve su pripremale naše bake
U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 5 bjelanjaka
- 5 žumanjaka
- 100 g šećera
- 1 žličica brašna
- 1 paketić vanilin šećera
Priprema:
Istucite bjelanjke u snijeg
Odvojite bjelanjke od žumanjaka te bjelanjke pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. Kako bi vam snijeg ispao još bolji, slobodno bjelanjcima, prije miksanja, dodajte i mrvicu soli, piše Index.hr.
Zakuhajte mlijeko
U mlijeko stavite šećer i vaniliju (ili vanilin šećer) te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka. Kako vam žličnjaci ne bi ispali šuplji, možete ih oblikovati i pomoću dvije žlice. Svaki je žličnjak potrebno kuhati po, otprilike, minutu sa svake strane.
Stavite u posudu
Vadite ih pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice ili u jednu veću posudu.
Istucite žumanjke
Pjenjačom istucite žumanjke i brašno. U dobivenu smjesu pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka. Dobiveno vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavrije te nastavite skroz dok se smjesa ne zgusne.
Ohladite
Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi.