IZBORI U ZAGREBAČKOM SDP-U

Analitičar: Ako bismo gledali na pravdi Boga dobrobit SDP-a onda je Petek rješenje, ali..

Nedavno je otvorena kampanja za izbor novog šefa Socijaldemokratske stranke, a i zagrebačka organizacija trebala bi birati svog predsjednika i ostatak vodstva. Branko Kolarić je vršitelj dužnosti već dvije godine, ali prijevremene izbore nikako da sazove. I iako se datum izbora ne zna, zna se tko bi Kolariću mogli biti protukandidati
Zagreb: Održana je 21. sjednica Gradske skupštine Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Nije tajna da će jedan od njih sigurno biti jedan od najaktivnijih zagrebačkih skupštinskih zastupnika Renato Petek, međutim, u političku arenu svoj rubac bacio je i iskusni SDP-ovac, “terenski radnik” i nekadašnji glavni tajnik Partije, Igor Dragovan.

Svima je poznato da je Petek političku karijeru i ime zaradio na perpetualnom buntovništvu, u vječnoj oporbi prvo u opoziciji protiv Milana Bandića s kojim je SDP desetljećima surađivao, a sada i protiv Tomislava Tomaševića i Možemo!. Njegovo buntovništvo dalo je i rezultata pa je tako Petek u javnost plasirao aferu Žičara Sljeme što je jedna od većih Bandićevih afera, a nedavno je upozoravao i oko natječaja oko nabavke podzemnih spremnika za koje tvrdi da su namješteni. Također, Petek stalno upozorava na sve nepravilnosti i nelogičnosti radu ove gradske administracije, zbog čega je u više navrata došao u sukob s vrhom SDP-a i na nacionalnoj razini i s predsjednikom Peđom Grbinom. Petek nije javno komunicirao svoju kandidaturu za šefa zagrebačkog SDP-a, no mnogi kažu da mu ambicije ne nedostaje. Pitanje je samo ima li podršku od stranačkih poslušnika koji će vjerojatnije glasati po uputama Iblera nego po vlastitim preferencijama.

S druge strane, Igor Dragovan je, kako smo rekli, SDP-ovac s političkim i nadasve važnim organizacijskim iskustvom, koje SDP-u općenito nedostaje. Dragovan je 1995. godine počeo osnivanje Foruma Mladih SDP-a da bi kasnije bio i glavni tajnik Partije u vrijeme kad je stranka dolazila na vlast, i ono što je važnije, kad je stranka nakon izgubljenih izbora trebala konsolidaciju. Neki čak smatraju da je SDP počeo propadati kako organizacijski tako i kadrovski, kad je Dragovan napustio mjesto stranačkog tajnika.

– Kandidirat ću se iz razloga zato što znam kako treba podići gradsku organizaciju da bude konkurentna na sljedećim lokalnim izborima. Smatram da je došlo vrijeme u gradskoj organizaciji da predsjednik služi organizaciji i ostvari politički cilj, a ne da organizacija služi predsjedniku da bi ostvario svoj neki osobni politički cilj – kazao je Dragovan nedavno Večernjem listu.

Članovi SDP-a ne bi htjeli nikakvu promjenu

Politički analitičar Zoran Pucarić se pita a gdje je nestao “mirni čovjek za Zagreb” Joško Klisović. – Izgled da mu je dovoljna sinekura, kaže.

– No siguran sam u jednu stvar, a to je da postojeći članovi SDP-a ne bi htjeli nikakvu promjenu. Njima je dobro kako god da je i oni ne bi ništa talasali, kaže Pucarić.

Dodaje da upravo zato nitko tko zagovara promjene u SDP-u neće proći.

-Zato imaju bedem ljubavi koji obožava Zorana Milanovića koji ga nekritički brane protiv svih. U tom smislu, Igor Dragovan ima šanse za razliku od Renata Peteka koji je preradikalan za SDP-ovce, kaže Pucarić.

Naš sugovornik dodaje da je Petekov problem isti kao i problem bivšeg predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca, ali uz tu razliku što Petek ima više smisla za politiku o Gotovca.

– Dakle ako bismo gledali na pravdi Boga dobrobit SDP-a onda je Petek jedino rješenje za njih. Ali to se neće dogoditi, uvjeren je naš sugovornik.

Ako političkom logikom zaključimo da će predsjednik gradske organizacije biti i kandidat za gradonačelnika, našeg sugovornika upitali smo, tko bi od trojice mogućih kandidata, Dragovan, Kolarić ili Petek mogao biti najbolje rješenje. Pucarić odgovara da je Petek jedini prepoznatljiv.

– Nećemo ulaziti u znanstveni rad Branka Kolarića, ali izuzev toga po čemu je on uopće prepoznatljiv u Zagrebu osim što je kao v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a koji je u koaliciji s Možemo! postao šef Andrije Štampara. Isto pitanje se postavlja i za Igora Dragovana, što je on to politički u Zagrebu radio da bi bio prepoznatljiv građanima. Također, ni jedan ni drugo nemaju karizmu ni politički eros da bi uspjeli zadobiti povjerenje građana. Opet, Petek je tu najprepoznatljiviji, ali zbog unutarstranačkih stvari mislim da neće proći, zaključio je Zoran Pucarić za 01Portal.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika