Politički analitičar o kandidatkinji za šeficu SDP-a

Gjenero: To je jako ozbiljna politička ponuda. Hajdaš Dončić ne može upakirati nešto približno politički zanimljivo

Sanja Major, potpredsjednica Foruma žena SDP-a i ravnateljica Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, odlučila se kandidirati za predsjednicu SDP-a. Politički analitičar za 01 Portal ocjenjuje da je po diskursu koji unosi u politiku potpuno superiorna i da ne vidi vidim da ekipa oko Siniše Hajdaš Dončića može upakirati nešto približno politički zanimljivo
Zagreb: Prijem predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u prigodi Dana državnosti Photo: Igor Soban/PIXSELL

Proces unutarstranačkih izbora počinje u ponedjeljak 19. kolovoza, a stranka bi trebala izabrati novog predsjednicu ili predsjednika, novo Predsjedništvo i Glavni odbor.

Peđa Grbin nakon poraza na izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament odlučio je da se neće kandidati za predsjednika, a favorit za novog šefa SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, koji se nadao da će biti jedini kandidat na izborima, ipak će imati konkurenciju.

Sanja Major, praktički nepoznata široj javnosti, nedavno je objavila program u kojem je naglasila da se socijaldemokratska politika mora baviti problemima današnjice i favoriziranjem sustavnih rješenja”. Među njima su problem migracija i priljeva stranih radnika, “revitalizacija suradnje sa sindikatima i promoviranja važnosti sindikalizma kod novih generacija“, “jačanje radničkih prava u privatnom sektoru, regulacije platformskog rada i, općenito, prekarnog rada”, povećanja plaća i mirovina neovisno o inflaciji, “uvođenja ‘maksimalne’ plaće, što znači da nitko, u pojedinoj kompaniji ne smije zaraditi više u jednom mjesecu nego bilo tko u cijeloj godini, a naznačila je i druge teme socijalne pravde iz gospodarskog polja.

Političarka koja zna točno što govori

O njenim izgledima da pobjedi na unutarstranačkim izborima za 01portal govorio je politički analitičar Davor Gjenero koji nam kaže da je u samom startu mislio da se radi o još jednoj, tek formalnoj kandidaturi, kakve postoje u velikim strankama, no da je prateći intervjue Sanje Major zaključio kako se radi o jednoj interesantnoj političarki koja točno zna što govori.

– Cilja dosta interesantno političku nišu, kaže Gjenero i dodaje da iako mnogi govore da ona djeluje više kao netko iz Možemo nego iz SDP i ističe kako se taj pomak dogodio i sa SDP-ovim njihovim ciljanim biračkim tijelom. – Tako da to što netko tko želi preuzeti SDP govori vrlo slično kao ljudi iz Možemo nije mana nego prednost, kaže naš sugovornik.

Na upit da hoće li javno distanciranje od lika i djela Zorana Milanovića i naglašavanje određenih tema u njenom političkom programu, o kakvim od SDP-a nismo imali prilike slušati, naštetiti kandidaturi, politički analitičar kaže da su to sve ozbiljni zahtjevi.

– Ne znam koliko je to doista njezin individualni projekt i u kojoj mjeri ima pomoći sa strane, ali program koji je predstavljen članovima i pismo koje je poslano, sve to djeluje vrlo ozbiljno, kaže naš sugovornik i ističe i da se Major definira i kao političar koji nikad nije bila osoba od povjerenja vrha stranke.

Racionalne političke pozicije

Naš sugovornik kako gospođa Major ima konzistentnu političku i radnu biografiju. Ukazuje na njenu radnu karijeru kao dobru početnu pozicijama za nekog tko se želi baviti politikom shvaćenom kao upravljanjem javim dobrima i pomaganjem ugroženima, osobama koje su na različite načine izloženiji riziku siromaštva, izolacije. Također, drži zanimljivim i zalaganje za obnovu partnerstva sa sindikatima.

– Sve su to vrlo, vrlo racionalne pozicije. Čini mi se i da je s pozicije stranke i ova distanca prema trenutnom predsjedniku koju zagovara isto tako racionalna. To ne čini rušeći sve mostove, priznaje neke, dobre strane Milanovića u prošlosti. Dakle sve mi se to čini izrazito korektnim, kaže politički analitičar.

Dodaje da mu se sviđa i feministički nastup Sanje Major koji govori o mačizmu u SDP-u i općenito cijeloj političkoj areni.

Ta pozicija da su žene u SDP-u pripuštene na neke funkcije i gurnute u međusobne sukobe da bi se napravio što veći prostor mladim šarmantnim muškarcima je pozicija koje mi se čini vrlo zanimljivom za nekakvo oko zbiljno biračko tijelo lijevog centra, kaže Gjenero.

Naglašava kako u toj retorici nema nikakvog radikalizma, isključivosti, te da mu se čini da je to odjednom jedna jako, jako ozbiljna politička ponuda.

– Ne vidim da ova ekipa oko Hajdaš Dončića može upakirati nešto približno politički zanimljivo, kaže Gjenero.

Po diskursu koji unosi u politiku je potpuno superiorna

Ipak ističe kako to naravno ne znači da zbog ustaljenih mehanizama, unutarstranačke lojalnost i mnogih drugih razloga Hajdaš Dončić nije i dalje uvjerljivi favoriti,

– Gospođa Major zapravo je izazivač koji objektivno za sada nema neke velike šanse. Međutim, po diskursu koji unosi u politiku je potpuno superiorna. Tako da ako sada i bude očekivano poražena, ipak se u socijaldemokratskom političkom polju pojavila osoba koja je puno politički interesantnija od svega ovog što sada na toj sceni postoji. To naravno unaprijed ne garantira uspjeh, ali to je nešto izrazito povoljan znak za cijeli lijevi centar i općenito političku arenu u Hrvatskoj, kaže naš sugovornik.

– Jer s ovakvim zapravo potkapacitiranim SDP-ovcima imamo posla ovaj barem od 2011. godine, ako ne i o d 2007. godine hrvatska politička arene nije mogla funkcionirati normalno i uravnoteženo, zaključuje za kraj politički analitičar Davor Gjenero.

Hrvatska
Politika