PREDSJEDNIČKI IZBORI

Analitičar kaže da Selak Raspudić nije ozbiljna kandidatkinja: Radi se o ponavljanju političkog trika

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je kandidate za za predsjedničke izbore
Zagreb: Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Patrik Macek/PIXSELL

Gjenero je pohvalio što kandidat za predsjednika, kojeg podržava HDZ, Dragan Primorac ne ulazi u javne polemike s Milanovićem.

– Milanovića ne možete nadglasati u nekakvoj svađi, a bilo kakav racionalan dijalog s njim nije moguć. Prema tome, gromoglasno ignoriranje je najbolja strategija koja se u odnosu na njega može primijeniti.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da je rejting Primorca izjednačen s rejtingom HDZ-a, a s druge strane rejting HDZ-a je u posljednjih mjesec dana u padu, piše N1info.hr.

– To nije pad koji ima veze s njegovom kandidaturom. Pokazuje se da nikakvog doprinosa ta kandidatura za HDZ nema.

Marija Selak Raspudić kao proizvedena kandidatkinja

Gjenero Mariju Selak Raspudić ne doživljava kao ozbiljnu kandidatkinju, već smatra da se tu radi o ponavljanju političke igre kao prije četiri godine kada se Miroslav Škoro kandidirao.

– Ali njezin ulazak je napravio veliku pomutnju u političkoj areni – 20 posto je izrazito puno za kandidata koji dolazi iz četvrte, pete stranke ili ne dolazi iz stranke uopće. Ako znamo da je njezin suprug gospodin Raspudić bio dio unutarnjeg kruga koji je pripremao Milanovićev ustavni udar pred parlamentarne izbore, onda mi se ne čini vjerojatnim da bi odmah nakon tih izbora na kojima je igrala u Milanovićevom timu, ona najednom nastupala kao netko tko zagovara potrebu za alternativom Milanoviću. Meni se čini da je to dogovorena strategija.

– Selak Raspudić ima dobru retoriku i mogla je odvući jedan dio glasača desnice i desnog centra, održati ih oko sebe u prvom krugu, a onda učiniti sve da se to političko tijelo ne prelije u drugom krugu HDZ-ovom kandidatu, nego da se slično kao pred četiri godine prelije prema Milanoviću, dodaje Gjenero.

Zbog navedenih razloga Gjenero ne vjeruje da se radi o stvarnoj kompetitivnoj kandidaturi.

– Radi se o ponavljanju političkog trika koji je jednom upalio, smatra Davor Gjenero.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika