HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu

Autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste dobile su peticu iz sigurnosti prometa, piše Večernji list, pozivajući se na podatke revizora cestovne sigurnosti
Od ponoći 15. lipnja do 15. rujna na snazi su nove i veće cijene cestarine Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste dobile su peticu iz sigurnosti prometa, piše Večernji list, pozivajući se na podatke revizora cestovne sigurnosti.

Projekt Sigurnosna ocjena dionica TEM cesta je za HAC izradio Zavod za prometno-tehnička vještačenja Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Ta se sigurnosna ocjena, prema Direktivi 2008/96/EC, provodi svake tri godine, a najnovija se odnosi na trogodišnje razdoblje, 2017.-2019., navodi dnevnik.

Rezultati su pokazali da ukupno 45 dionica HAC-ovih autocesta odnosno njih 49 posto ima nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena pet, a 47 dionica (51 posto) ima srednje nisku stopu prometnih nesreća, što bi bila ocjena četiri. U odnosu na prošlo trogodišnje razdoblje, 2014.-2016., sigurnost na HAC-ovim autocestama se poboljšala. Naime, tad su dobile prosječnu ocjenu četiri. U novoj studiji ni jedna dionica nije dobila trojku, dvojku ili jedinicu odnosno nije svrstana u razred srednje visoke i visoke stope prometnih nesreća.

Pri ocjenjivanju mreža HAC-ovih autocesta, koja je ukupno duga 911 kilometara, bila je podijeljena na dionice od 20 kilometara, a za izračun rizika korišteni su podaci o prosječnom godišnjem dnevnom prometu, ukupnom broju nesreća te broju nesreća s poginulima, teško i lakše ozlijeđenima te s materijalnom štetom.

Voditelj projekta dr. sc. Željko Šarić napominje da se od 2017. do 2019. na HAC-ovim autocestama dogodilo 5325 prometnih nesreća, 253 nesreće manje nego u prethodnom trogodišnjem razdoblju, donosi Večernji list.

Hrvatska
Ostalo