GASTRO: Čokoladne zobene okruglice
Čokloada je uvijek gastro izazov, ne ona industrijska, već kao desert, u slasticama. No, zbog svoje ogromne kalorijske vrijednosti, bez obzira na vrstu, bila ona smeđa, crna ili bijela, pa i ona za kuhanje, uvijek sadrži (pre)više kalorija. Ipak, bez slatkog se ne može, pa smo ponudili recept koji čokoladu povezuje sa jednom zdravom namirnicom – zobenim pahuljicama. I što je najznačajnije, ne zahtjeva kuhanje, već samo oblikovanje i za par trenutaka ukusna (i zdrava) poslastica je na tanjuru.
Sastojci |
|
---|---|
1 šalica | zobenih pahuljica |
1 | banana |
1/2 šalice | kokosova brašna |
2 žličice | šećera |
2 žličice | ulja |
50 g čokolade | za kuhanje |
posipanje | čokolada u prahu |
mljeveni orasi | |
ukrasni šećer |
Način priprave:
Staviti zobene pahuljice u blender i miksati dvadesetak sekundi. Dodati banane i miješati petnaestak sekundi. Dodati kokosovo brašno i ponovno miješati petnaestak sekundi. Gotovu smjesu prebaciti u zdjelu. Čokoladu rezati na tanke listiće debljine 3 – 4 mm tako da se lijepo raspada. Čokoladu umiješati u smjesu. Smjesu staviti u hladnjak na dvadesetak minuta da se ohladi i stvrdne. Oblikovati smjesu u male kuglice i, prema želji, uvaljati ih u kokosovo brašno ili čokoladu u prahu.