Veća kontrola viška cjepiva

Od danas bi se cijepljenje trebalo provoditi prema Protokolu cijepljenja
cijepljenje Milan Šabić/PIXSELL

Od danas bi se cijepljenje protiv covida-19 trebalo provoditi prema Protokolu cijepljenja, koji je tijekom vikenda sastavljen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, piše Jutarnji list.

Protokol rješava situacije kada u dozi ostane “viška” cjepiva i nije dostupan nitko tko je na redu po listi prioriteta. Redoslijed cijepljenja ostaje kako ga je još prije vlada utvrdila, a protokol i inspekcija Ministarstva zdravstva trebali bi zaustaviti pojavu cijepljenja preko reda koja je, pokazuje sve veći broj slučajeva, poprilično uzela maha.

– U protokolu piše da, ako netko iz bilo kojeg razloga nije došao na cijepljenje ili ako je netko odbio cijepljenje vrstom cjepiva koja mu je ponuđena, kao i ako iz bilo kojeg drugog razloga nije potrošena cjepivo, treba pozvati sljedećeg tko je sljedeći na listi po prioritetima, kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je u razgovoru Jutarnjem otkrio kako bi protokol trebao spriječiti buduće zloupotrebe.

Capak napominje da su u protokol stavljeni prioriteti jednako onako kako su navedeni u planu cijepljenja. Najprije su stariji od 80 godina, zatim stariji od 70, pa stariji od 65 godina s kroničnim bolestima pa mlađi koji imaju kroničnu bolest rizičnu za teže oblike.

Napominje i kako nitko nije radio kombinacije za situacije ako je netko stariji od 60 godina, a ima kroničnu bolest koja je izuzetno rizična, kao što su hipertenzija ili pretilost. Takvi nisu stavljeni u prvenstvo. Mogli bi se posebno bodovati, no Capak smatra da to nema smisla. Kada bi bilo dovoljno cjepiva, svi bi se brzo cijepili.

Protokol koji je izrađen tijekom vikenda kaže da se u situacijama kada u bočicama ostane viska cjepiva, a nema nikog naručenog, mora zvati sljedećeg tko je na listi u tome rangu na redu.

– Ako ne možete dobiti njega, onda zovete sljedećeg, a ako ni njega ne možete dobiti, a to je, recimo, stariji od 80 godina koji bi trebao doći u roku od pola sata, onda zovete nekoga od 60 godina tko ima neku kroničnu bolest da vam dođe za pola sata. Na kraju, ako ne uspijete ni to, a bilo bi šteta baciti cjepivo, može se cijepiti bilo koga, ali se o tome treba napraviti zabilješka, rekao je Capak, donosi Jutarnji list.

Hrvatska
Ostalo