GASTRO: Sljubljivanje nemogućeg – mlijeko i riba – riblji file u bijelom umaku!

2021-09-10-riblji-file-u-bijelom-umaku

Ako riba nije direkt iz mora, očišćena u morskoj vodi i odmah bačena na gradele, kažu gastronomski puritanci, onda nije ni riba. Par kapi maslinova ulja, uz neizostavno, premazivanje ružmarinovom grančicom tijekom pečenja i to je to. No kulinarska stvarnost je, ipak, nešto drukčija. Doista su rijetke prilike da uživamo u ribi pripravljenoj na taj način, dostupnija nam je ona zamrznuta, najčešće filetirana od koje se, također, lako mogu pripremiti gastonomske delicije.

Kod ribljih umaka posebno su izazovni oni na bazi vrhnja za kuhanje jer uz nezaobilazan dodatak ribanog sira i mediteranskih trava, sljubljuju mliječne okuse s ribljim teksturama, što stvara izniman gastro doživljaj.

Kod filetirane ribe nije potrebno biti odviše izbirljiv, sve ovisi o ponudi na tržnici ili supermarketu. To može biti oslić, brancin ili losos, poželjno je samo da ima kože s jedne strane jer ona sadrži i omega masne kiseline zbog koju i riblja jela, uostalom, držimo zdravima.

 

Sastojci :

1 kg ribljih fileta
1/2 l vrhnja za kuhanje
180 g ribanog sira (parmezana)
40 g maslaca
5 česena češnjaka
1 žličica origana
1 žličica majčine dušice
1 žličica ružmarina
1/2 žličice bijelog papara
sol, papar

 

Način priprave:

Češnjak očistite i protisnite, a posudu u kojoj ćete peći ribu namažite maslacem. Preljev za pečenje posebno pripravite na način da suhe začine izmješate i stavite na riblje filete. Vrhnje za kuhanje promiješati s ribanim sirom i protisnutim češnjakom. S tom smjesom prelite filete i pecite u pečnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Od priloga za ovo jelo riža je super kombinacija, ali ide i kuhani krumpir. Dakako, uz mješavinu od sezonskih salata.

Gastro
Hrvatska